Vesti
Politika

Vlast u Bujanovcu formirale albanske stranke

Predsednik Demokratske partije Nagip Arifi izabran je za predsednika opštine Bujanovac, nakon čega je obećao da će biti "predsednik svih, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost".
Vlast u Bujanovcu formirale albanske stranke
Opština Bujanovac (Foto N1)

U vladajućoj koaliciji, koju je napravo Arifi kao šef stranke koja je osvojila najviše mandata, prvi put od 2002. godine nema srpskih i romskih odbornika.

Arifiju je ovo četvrti mandat na mestu predsednika opštine, a na tu funkciju je prvi put izabran posle izbora 2002. godine, posle završetka oružanih sukoba u Kopnenoj zoni bezbednosti u opštinama Bujanovac i Preševo.

Na mesto zamenik predsednika opštine izabran je predsednik Pokreta za demokratski progres Šćiprim Musliju.

Kamberi: SNS je prvi prekršio princip multietničnosti u Medveđi

Dosadašnji predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi rekao je da nisu na mestu kritike na račun albanskih političara u Bujanovcu, jer je princip multietničnosti ranije prekršio SNS u Medveđi, u kojoj nema Albanaca u lokalnoj vlasti.

"Sada se govori o očuvanju nekog principa koji je uspostavljen na izborima 2002. godine, ali za javnost moramo da kažemo istinu da je taj princip promenjen pre gotovo dve godine, kada su u Medveđi Albanci potpuno izbačeni iz lokalne samouprave”, kazao je Kamberi.

On je rekao i da se u Bujanovcu od 2002. godine formira multietnička vlast i da ni u jednom sazivu predsednik Skupštine nije bio Srbin, a sada je samo očuvan princip koji je tada uspostavljen da Albanac bude predsednik Skupštine i predsednik opštine.

Govoreći o konsultacijama sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Kamberi je rekao da su mu kao predstavnici Albanaca dostavili zahteve, a videće se šta će, kako će i da li će o tim zahtevima biti odlučeno i hoće li u novoj vladi postojati volja za razgovor sa Albanicima o planu od sedam tačaka.

“Ukoliko se ta volja bude pokazala, naravno da uvek postoji volja i za korekcijom na lokalnom nivou”, istakao je Kamberi.

Na pitanje da li to znači da je formiranje multietničke vlasti u Bujanovcu uslovljeno razgovorom sa Vučićem, Kamberi nije direktno odgovorio.

“Mi smo dostavili naše osnovne političke zahteve i videćemo kako će se i Vučić i novi premijer odnositi prema njima. Ukoliko bude volje za razgovorom sa njihove strane, sigurno će je biti i sa naše”, poručio je Kamberi.

Na pitanje kako će jednoetnička vlast uticati na odnose između albanske, srpske i romske zajednice u Bujanovcu , Kamberi je rekao da će svi funkcioneri morati da poštuju zakone, po kojima je diskriminacija strogo zabranjena.

"Dali su zakletvu da će se raditi po Ustavu, zakonu i Statutu Opštine Bujanovac i nadam se da će tako i da postupaju”, kazao je Kamberi, dodavši da “ne veruje da bilo ko od građana treba da se plaši da će biti diskriminisan”.

Na pitanje da li će biti rebalansa budžeta i da li će biti promenjen postojeći odnos 60:40 za albansku i srpsku zajednicu u smislu investicija, zapošljavanja i slično , Kamberi je rekao da “ako bude rebalansa, to će prvenstveno biti zbog udara na budžet zbog kovida-19”.Ostale vesti

Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
  • 07.08.2020
Vučić o dijalogu: Hoćemo suštinske razgovore koji rešavaju probleme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, rekao da je Beograd želi da razgovori budu suštinski, a ne formalni i da oni rešavaju probleme.
  • 07.08.2020
Skupština Kosova danas razmatra zakon o OVK
Skupština Kosova će od 11 sati će razmatrati Nacrt zakona o prevenciji i borbi protiv kovida-19 na Kosovu i Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, piše Koha.
  • 07.08.2020
Hiseni očekuje sporazum za 12 meseci ili neuspeh dijaloga
Koordinator kosovske vlade u dijalogu Skender Hiseni izjavio je da su zapadne sile pružile mogućnost Prištini i Beogradu da u narednih 12 meseci postignu sporazum ili će proces pomirenja potpuno da propadne.
  • 07.08.2020