Vesti
Politika

Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom

Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Sa današnjeg panela (Foto Kim)

Bez obzira na često suprostavljene stavove po pitanju dijaloga, vlast i opozicija na Kosovu slaže se u jednom, da dijalog Beograda i Prištine treba da dovede do međusobnog priznanja.

“Što se tiče Demokratske partije Kosova, dijalog između Kosova i Srbije jeste jedan od najvažnijih procesa kroz koji Kosovo prolazi. Mi verujemo da je angažovanje vlade u procesu dijaloga više nego neophodno i treba biti jedan od prioriteta vlade. Mi kao opozicija nemamo primarnu ulogu ali verujemo da će vlada doneti odluku koja će rezultirati obostranim priznanjem između Kosova i Srbije”, kazao je Bernand Nikaj iz Demokratske partije Kosova na panelu koji je organizovao Kosovski demokratski institut.

Sličnog je mišljenja i potpredsednica Demokratskog saveza Kosova Šćipe Makoli Sadiku.

“Mi kao DSK smatramo da sveobuhvatni sporazum treba da doprinese recipročnom priznavanju obe zemlje, poštujući trenutne granice i ustavno uređenje”, kaže Makoli Sadiku.

Ona međutim, zamera EU što pitanje postizanja konačnog sporazuma sa Srbijom postavlja kao uslov učlanjenje u međunarodnim organizacijama i što uspeh dijaloga vezuje za viznu libaralizaciju.

”Proces vizne libarilzacije se vezuje za dijalog i to je totalno nepravedno, jer kao prvo Srbiji se nije tražio taj kriterijum za liberalizaciju viza i sada je već 12 godina kako građani Srbije i svih drugih zemalja iz regiona imaju parvo da se slobodno kreću po EU”, kaže ona.

Poslanica vladajućeg Samoopredeljenja Fitore Pacoli Dalapi smatra da Kosovo treba da se fokusira na preostalih pet članica EU koje nisu priznale nezavisnost da to i učine, ali i na poboljšanju diplomatskih odnosa sa zemljama koje su to ranije potvrdile.

“Dijalog ne zavisi od Kosova. Uspeh dijaloga ne zavisi od Vlade Kosova, mnogo zavisi i od onih sa kojima diskutujemo na međunarodnoj areni, posebno sa EU. Mi kao Kosovo se posmatramo kao neko ko ima Vladu koja je posvećena i koja se bori protiv korupcije i kriminala i posvećena je razvoju demorkatije. Sa druge strane, imamo Srbiju koja klizi ka autoritarnom sistemu”, kaže Pacoli Dalapi.

Ona dodaje da Kosovo ima ozbiljan odnos prema dijalogu.

“Odnos Kosova prema dijalogu sa Srbijom je takav da želimo da postignemo završno priznanje, pri čemu bi Srbija priznala Republiku Kosovo poštujući teritorijalnu celinu Kosova i da Kosovo prizna Srbiju kao nezavisnu državu”.

KDI: Bez konačnog sporazuma sa Srbijom nema ni priznanja

Kako se ističe u dokumentu “Uticaj dijaloga sa Srbijom na spoljnom planu Kosova” koji je danas predstavljen javnosti, Srbija može da koristi status kvo kao argument za države koje ne priznaju Kosovo da nastave sa takvim stavom, kao i da nastavi kampanju za povlačenje priznanja.

“Kosovu je gotovo nemoguće da deblokira trenutni zastoj u pogledu univerzalnog priznanja ili dobijanja novih priznanja, bez postizanja konačnog sporazuma sa Srbijom”. Značajan deo “krivice” pripada kreatorima politike na Kosovu”, navodi se u izveštaju koji je predstavio Eugen Cakoli, viši istraživač u KDI-u.

Navodi se da bi postizanjem priznanja Kosovu uklonile prepreke ka članstvu u međunarodnim orgniazacijama, konkretno UN.

KDI navodi da postoji mogućnost zaoštravanja odnosa sa EU i SAD što može uticati na finansijski aspekat. Takođe ističu da se Kosovo već suočava sa opadanjem međunarodne finansijske podrške i investicija. “Česta promena vlada postala je argument stranim investitorima da ne dolaze na Kosovo”.

U ovoj organizaciji smatraju da Vlada Aljbina Kurtija nema dovoljno jasnu putanju u procesu dijaloga, jer joj dijalog nije u vrhu prioriteta. Međutim, dodaju i to da se uprkos ovakvim stavovima Kuritja, dijalog ipak pojavljuje kao glavna tema izvršne vlasti.

 Ostale vesti

Odbijen zahtev kosovskih ministara da posete Preševsku dolinu
Srbija je rano jutros odbila zahtev kosovskih ministara da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo. Ministri Ljiburn Aljiu, Hekuran Murati, Arberie Nagavci i Hajrula Čeku podneli su zahtev zu posetu 27. i 28. novembra.
  • 27.11.2021
Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021