Vesti
Politika

Vlasi: Ovo su kosovski, a ne srpski izbori

Nijedan gradonačelnik i nijedna lokalna vlast u opštinama sa srpskom većinom ne treba da zaborave da su ovi izbori sprovedeni po ustavu i pravnom sistemu Kosova, navodi poznati prištinski advokat Azem Vlasi.
Vlasi: Ovo su kosovski, a ne srpski izbori
Foto KIM

Bivši visoki jugoslovenski funkcioner ističe i da predizborna kampanja za lokalne izbore u opštinama sa srpskom većinom nije bila fer jer se forsirala jedna lista.

„Nove lokalne vlasti u opštinama sa srpskom većinom ne treba da se zavaravaju i da se bave visokom politikom, jer su te opštine u okviru ustavnog i pravnog sistema Kosova“, kaže Vlasi.

Vlasi dodaje da bi izabrani gradonačelnici trebalo da se skoncentrišu na probleme lokalne zajednice a ne da „podgrejavaju lažne nade kako će te opštine sada biti produžena ruka Srbije“.

Što se tiče opština sa albanskom večinom i pobede Pokreta „Samoopredeljenje“ u Prištini, Vlasi kaže da su građani Kosova glasali za promene.

„U Prištini je pobedio jedan ozbiljan kandidat koji je imao ozbiljan program i viziju i ostavio je dobar utisak na građane. Građani znaju da on pripada ’Samoopredeljenju’, ali za njega su glasali zbog njegove ličnosti a ne zbog političke formacije kojoj pripada.Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021