Vesti
Politika

Vlasi, Mikić: Tumačenja budućih nadležnosti ZSO

Gradimir Mikić izjavio je u emisiji “Dogovor!” da se Priština plaši formiranja ZSO. “Ne treba gajiti iluzije da Srbi, kada bude formirana Zajednica, neće imati nikakve veze sa kosovskim institucijama”, rekao je u istom programu Azem Vlasi.
Vlasi, Mikić: Tumačenja budućih nadležnosti ZSO
iz emisije Dogovor (Foto KIM)

Budući gradonačelnik Raniluga Gradimir Mikić je kazao da će Beograd kroz ZSO imati mogućnost da izvesna izvršna ovlašćenja prenese na opštine i pomogne svom narodu da opstane.

“Stiče se utisak da se Priština plaši Zajednice srpskih opština, svi se nekako plaše šta će se dogoditi. Ali ne znam kome smetaju ujedinjeni Srbi?”, upitao je Mikić.

Vlasi je istakao da je tokom predizborne kampanje”naduvena priča” o tome da će ZSO biti mini vlada za opštine sa srpskom većinom koja će biti neposredno vezana za Beograd.

On je kazao da, iako je sasvim normalno da gradonačelnik Severne Mitrovice bude Srbin, da je retorika vlasti u Beogradu uoči održavanja izbora na Kosovu, bila pogrešna.

“Iz Beograda je vođena neprincipijalna propaganda puna albanofobije. Kao, ako ne budete glasali za srpsku listu, imaćete Albanca za gradonačelnika. Znate koliko su plašili ljude u Mitrovici? Znate šta znači jedna takva poruka sa čela vlasti Srbije Srbima u Mitrovici?”, zapitao je Vlasi.

Mikić je, odgovarajući na Vlasijeve zamerke upućene Beogradu, rekao da nikome ne bi trebalo da smeta implementacija briselskog sporazuma.

“Na partrijsku promociju se dovodi premijer Turske koji kaže da je Kosovo Turska i to vam ne smeta. Sa druge strane, smeta vam što Srbija želi da implementira dogovor iz Brisela i poziva Srbe da izađu na izbore kako bi se oni ujedinili. To vam smeta?”, naveo je Mikić.

Vlasi i Mikić su u emisiji “Dogovor!?” govorili i o značaju održanih lokalnih izbora, njihovom toku i kampanji, kao i o mogućnostima suživota Srba i Albanaca na Kosovu.Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021