Vesti
Politika

Vlahiju: Nismo dobili dokument Surinama

Portparol Vlade Kosova Arber Vlahiu je izjavio da Kosovo nije dobilo nikakav dokument Surinama o navodnoj odluci te države da povuče priznanje Kosova. On je nazvao vesti o tome iz Beograda "podmetanjem".
Vlahiju: Nismo dobili dokument Surinama
Arber Vlahiu (Foto Ekspres)

"Mi činimo napore da razjasnimo ovu situaciju. Međutim, još jednom ponavljam da Vlada Kosova nije primila nikakav dokument kojim Surinam povlači priznanje Kosova", kazao je Vlahiu za RTK.

I Ministarstvo spoljnih poslova Kosova je potvrdilo da nije dobilo nikakav zvaničan dokument da je Surinam povukao priznanje Kosova.

"Ministarstvo inostranih poslova Republike Kosovo je svesno izuzetnog interesovanja, snažnih napora i malignih namera koje ima susedna država Srbija, za miniranje međunarodnog legitimiteta Republike Kosovo", piše u saopštenju Ministarstva.

U saopštenju se kaže da MIP Kosova "govori jezikom činjenica i stvarnim stanjem".

"Jezik činjenica i stvarno stanje govore da je Kosovo nezavisna i suverena država, sa zapečaćenim legitimitetom od strane Međunarodnog suda pravde, kojem se sama Srbija obratila priznato je od 114 država sa svih kontinenta ima uspostavljene diplomatske odnose sa 88 zemaljaučlanjeno je u više od 60 regionalnih, evropskih i međunarodnih organizacija ima gotovo 40 otvorenih diplomatskih i konzularnih misija i akreditovala nerezidentne ambasadore u oko 60 zemalja širom sveta", kaže se u saopštenju.

Ministar inostranih poslova Srbije, Ivica Dačić je juče na vanrednoj konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je vlada Surinama obavestila Srbiju da je povukla priznanje nezavisnosti Kosova i da ga je o tome sinoć obavestila ministarka spoljnih poslova Surinama, a da je u toku noći stigla i nota sa zvaničnim saopštenjem.

Dačić je izjavio da je nota o povlačenju priznanja dostavljena i institucijama Kosova.

Surinam je nezavisnost Kosova priznao 8. juna 2016. godine.Ostale vesti

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021
Eljezi: Sutra se očekuje objavljivanje konačnih rezultata izbora

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara biće poznati sutra, prenosi KosovaPress.

  • 03.03.2021
Selaković: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja, prenosi RTS

  • 03.03.2021
“Sporazum”: U iščekivanju zvaničnih rezultata
U novoj emisiji “Sporazum” govorimo o političkoj situaciji na Kosovu nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na učešće nevećinskij zajednica. Analiziramo kakve promene na relaciji Priština – Beograd donosi izborni pobednik Aljbin Kurti ako uspe da formira svoju novu vladu.
  • 03.03.2021
Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.
  • 03.03.2021