Vesti
Politika

Vladika Teodosije: Verujemo da KiM neće biti bez Srba

Od dolasaka Misije Ujedinjenih nacija na Kosovo i Metohiju, u mestima gde su svetilišta i duhovno obnovljena - gotovo da nema Srba. Vladika raško-prizrenski Teodosije poručuje Srbima koji su sa ovih prostora da dođu da vide svetinje. Mi čvrsto verujemo da ovaj prostor neće biti bez Srba, bez onih pravoslavnih, rekao je vladika Teodosije.

Vladika Teodosije: Verujemo da KiM neće biti bez Srba
Vladika Teodosije (Foto RTV)

Uništavanja viševekovnih srpskih svetinja i molitvenih staništa, tapija i autentičnih svedočanstva o istorijskom postojanju i trajanju Srba na metohijsko-kosovskim prostorima na početku trećeg milenijuma - međunarodne snage nisu zaustavile.

Znajući da ti spomenici srpske prošlosti predstavljaju najviši umetnički domet tog vremena u Evropi, svet nije sprečio kulturnu katastrofu.

Obnovom baštine uništene u martovskom pogromu; hrišćanskim, kulturnim i umetničkim spomenicima donekle je vraćen sjaj vremena njihovog nastanka.

Pored 156 stradalih spomenika u vihoru vandalskih nasrtaja nepovratno su uništene i nestale značajne pokretne vrednosti.

"Podsetiću vas da je u požaru izgoreo jedan od najlepših ikonostasa na Kosovu i Metohiji. To je rad čuvenih debarskih majstora u Crkvi Svetog Nikole u Prištini. Obnova spomenika kulture uništenih u martovskim nemirima trajala je od 2004-2010. U tom periodu uspeli smo da obnovimo manastira i crkvenih kompleksa i predamo ih na upravljanje Srpskoj pravoslavnoj crkvi", kaže direktor Zavoda za zaštitu spomenika u Leposaviću Zoran Garić.

Međunarodna zajednica je, pod plaštom Saveta Evrope, za obnovu 10 spomeničkih lokaliteta izdvojila više od pet miliona evra. Od dolasaka Misije Ujedinjenih nacija u Metohiji i na Kosovu, u mestima gde su svetilišta i duhovno obnovljena, gotovo da nema Srba.

"Iz dana u dan ovde se sve više oseća punoća crkvenog života i punoća pravoslavlja. Ljudima je teško da se vrate još uvek jer ne vide ovde neku perspektivu. U Peći i u Đakovici takođe imamo sveštenike, oni tu bogosluže i tu narod dolazi. Voleo bih da poručim našim Srbima koji su sa ovih prostora da dođu da vide. Mi čvrsto verujemo da ovaj prostor neće biti bez Srba, bez onih pravoslavnih", rekao je vladika raško-prizrenski Teodosije.

Molitve Srba na bogosluženjima svedoče da su pravoslavci u ovome delu balkanske vetrometine očuvali identitet Svetosavskog naroda koji uprkos brojnim nedaćama opstaje na iskonskoj zemlji predaka.Ostale vesti

Dveri: Hitno osloboditi mladića uhapšenog na Gazimestanu

Srpski pokret Dveri zahteva hitno oslobađanje iz pritvora Beograđanina Nikolu N. (20) koji je u utorak uhapšen na Gazimestanu nakon parastosa stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici.

  • 29.06.2022
Lajčak na severu Kosova sa Rakićem i čelnicima lokalnih samouprava
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi danas na severu Kosova, gde se, u Opštini Severna Mitrovica, sastao sa predstavnicima Srpske liste i čelnicima ovdašnjih lokalnih samouprava.
  • 29.06.2022
Lajčak: Normalizacija je odgovornost lidera
"To što je dogovoreno, to mora da se sprovede. To nije nešto što je Brisel zahtevao, to je nešto što je dogovoreno između Kosova i Srbije", kazao je specijalni predstavnik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanje da li očekuje implementaciju sporazuma o Zajednici srpskih opština.
  • 29.06.2022
Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022