Vesti
Politika

Vladika Teodosije: Kao crkva stojimo čvrsto uz svoj narod

Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije najoštrije je osudio upotrebu sile na severu Kosova i Metohije od strane pripadnika specijalnih jedinica policije Kosova.
Vladika Teodosije: Kao crkva stojimo čvrsto uz svoj narod
Episkop Teodosije (Foto arhiva Kim)

"Bez obzira na stvarne motive ove akcije, upadi u kuće pri kojima su civili, žene i deca zastrašivani, lomljenje nameštaja i neskrivena brutalnost pokazuju da je namera Prištine bila pre svega da zastraši naše stanovništvo i demonstrira silu", prenosi TV Hram.

"Posebno osuđujemo i upotrebu sile protiv pripadnika UNMIK-a", navodi se u saopštenju vladike Teodosija.

Dok, kako dodaje, Priština ignoriše gaženje vladavine prava i institucionalni teror koji opština Dečani primenjuje protiv manastira Visoki Dečani, odbijajući izvršenje sudske odluke Ustavnog suda Kosova, preteći manastiru blokiranjem puta i protestima na sam praznik Vaznesenja (6. juna), "sever Kosova se disciplinuje brutalnom upotrebnom policijske sile, pod izgovorom zavođenja reda".

Episkop Teodosije navodi da ovakvi postupci nimalo ne doprinose ni vladavini prava, niti izgradnji međuetničkog poverenja, već još više destabilizuju i onako tešku bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i "najviše idu na ruku onima koji bez ikakvog stida uporno zagovaraju ideju teritorijalne podele na etničkoj osnovi".

"Kao Crkva ostajemo čvrsto uz svoj verni narod, apelujemo na vladavinu prava koja treba da se primenjuje prema svima jednako, a ne po ključu etničke i verske diskriminacije i očekujemo od KFOR-a i međunarodne zajednice da spreče ponavljanje ovakvih nemilih događaja", zaključuje se u saopštenju vladike Teodosija.Ostale vesti

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu, ali i toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 13.05.2021
Vučić: Jedna velika sila traži povlačenje Kfora
Imam informaciju, obaveštajnu, koja me brine, a to je da će jedna velika sila zatražiti povlačenje Kfora sa Kosova, rekao je predsednik Srbije.
  • 13.05.2021
Kurti najavljuje povećanje budžeta za KBS
Premijer Kosova Aljbin Kurti, najavio je danas da će prioritet vlade u narednim godinama biti povećanje budžeta Kosovskih bezbednosnih snaga kako bi Kosovo, kako kaže, imalo dobro obučenu vojsku.
  • 12.05.2021
Aktiv: Ne odbacujte ZSO
Formiranjem nove vlade Kosova otvara se prilika za pokretanje novih napora u unutrašnjem dijalogu i za preispitivanje prirode odnosa između Srba i kosovskih institucija, navodi se u novom istraživanju NVO Aktiv. Ova organizacija je objavila niz preporuka za predstavnike institucija u tom smislu i poziva ih da ne odbacuju ZSO.
  • 12.05.2021
Pahor sutra u Prištini
Slovenački predsednik Borut Pahor posetiće sutra Prištinu, gde će razgovarati sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.
  • 12.05.2021
Oštra reakcija Srbije na izjavu izraelskog ambasadora o Kosovu
Izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da je Izrael priznao Kosovo pod pritiskom SAD, u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom. "Inače, nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama, sa Izraelom", kaže Vilan. Odgovara mu ministar spoljnih poslova Nikola Selaković koji kaže da su tvrdnje da je Srbija potpisala sporazum sa Kosovom u Vašingtonu netačne i da je reč o "svojevrsnom bezobrazluku".
  • 12.05.2021