Vesti
Politika

Vladika Teodosije apeluje na uzdržanost

Episkop raško-prizrenski Teodosije apelovao je na političke predstavnike u Beogradu i Prištini da pokažu uzdržanost i sve postojeće probleme rešavaju mirnim putem, a međunarodne predstavnike na Kosovu, pre svega Kfor, zamolio je da po svaku cenu spreče moguće incidente koji bi imali nesagledive posledice.
Vladika Teodosije apeluje na uzdržanost
Vladika Teodosije (Foto arhiva Kim)

Vladika Teodosije je u saopštenju konstatovao da se šire uznemirujuće informacije o evenutalnom oružanom incidentu na severu Kosova i da se sve više, i bez ustezanja, u javnosti govori o teritorijalnoj podeli ili korekciji granice.

"Jasno je da bi u tom kontekstu svaki incident, bilo u vidu proglašenja navodne autonomije severa ili zauzimanja jezera Gazivoda od kosovske policije, neposredno poslužio stvaranju situacije na terenu koja bi cementirala teritorijalnu podelu i trajno ugrozila civilno stanovništvo", ukazao je episkop raško-prizrenski.

U svim tim scenarijima, koji su trenutno na nivou spekulacija, ključna opasnost je mogući prodor naoružanih pripadnika kosovske policije na sever Kosova radi "zavođenja reda", na šta bi neminovno Srbi sa severa morali da odgovore, istakao je Teodosije.

Ako bi došlo do toga, upozorio je vladika Teodosije, bili bi ugroženi mnogi životi, što bi pokrenulo nerede i u južnim delovima Kosova i Metohije.

"Ukoliko bi neko, eventualno, dogovoreno planirao ovakve incidente kao izgovor za izvesne političke odluke koje bi usledile, pre ili kasnije će se suočiti sa sudom Božjim i sudom naroda i istorije", upozorio je episkop Teodosije.Ostale vesti

SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020