Vesti
Politika

Vladika Teodosije apeluje na uzdržanost

Episkop raško-prizrenski Teodosije apelovao je na političke predstavnike u Beogradu i Prištini da pokažu uzdržanost i sve postojeće probleme rešavaju mirnim putem, a međunarodne predstavnike na Kosovu, pre svega Kfor, zamolio je da po svaku cenu spreče moguće incidente koji bi imali nesagledive posledice.
Vladika Teodosije apeluje na uzdržanost
Vladika Teodosije (Foto arhiva Kim)

Vladika Teodosije je u saopštenju konstatovao da se šire uznemirujuće informacije o evenutalnom oružanom incidentu na severu Kosova i da se sve više, i bez ustezanja, u javnosti govori o teritorijalnoj podeli ili korekciji granice.

"Jasno je da bi u tom kontekstu svaki incident, bilo u vidu proglašenja navodne autonomije severa ili zauzimanja jezera Gazivoda od kosovske policije, neposredno poslužio stvaranju situacije na terenu koja bi cementirala teritorijalnu podelu i trajno ugrozila civilno stanovništvo", ukazao je episkop raško-prizrenski.

U svim tim scenarijima, koji su trenutno na nivou spekulacija, ključna opasnost je mogući prodor naoružanih pripadnika kosovske policije na sever Kosova radi "zavođenja reda", na šta bi neminovno Srbi sa severa morali da odgovore, istakao je Teodosije.

Ako bi došlo do toga, upozorio je vladika Teodosije, bili bi ugroženi mnogi životi, što bi pokrenulo nerede i u južnim delovima Kosova i Metohije.

"Ukoliko bi neko, eventualno, dogovoreno planirao ovakve incidente kao izgovor za izvesne političke odluke koje bi usledile, pre ili kasnije će se suočiti sa sudom Božjim i sudom naroda i istorije", upozorio je episkop Teodosije.Ostale vesti

Izborna tišina u Severnoj Mitrovici i Podujevu pred izbore
Izbori za gradonačelnike Severne Mitrovice i Podujeva održaće se sutra.
  • 28.11.2020
Hotijeva kancelarija: Vest o sporazumu o posetama zvaničnika iz Srbije neistina
Kancelarija premijera Kosova Avdulaha Hotija odbacila je danas kao neistinite informacije o memorandumu o razumevanju Kosova i Srbije u vezi s posetama visokih zvaničnika iz Srbije.
  • 27.11.2020
U Severnoj Mitrovici sedam biračkih centara
Na predstojećim izborima za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, 29. novembra, građani će glasati na ukupno 27 biračkih mesta, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, predsednik Opštinske izborne komisije Slobodan Dimitrijević.
  • 27.11.2020
Skupština u Prištini nije usvojila rezoluciju o nestalima
Skupština u Prištini nije usvojila predlog Rezolucije o nestalima iz interpelacije premijera Avdulaha Hotija, na zahtev narodne poslanice Sarande Bogujevci.
  • 27.11.2020
Bivši sudija Euleksa će svedočiti pred Odborom kosovske skupštine
Bivši Euleksov sudija Malkolm Simons svedočiće na sopstveni zahtev o zloupotrebama u ovoj misiji vladavine prava u vreme dok je on bio njen deo, odlučio je Odbor kosovske skupštine za zakonodavstvo, mandate, imunitete, poslovnik i nadzor Agencije protiv korupcije, javlja Koha.
  • 27.11.2020
Hoti: Neću podneti ostavku
Posle objavljivanja pojedinih medija na albanskom jeziku da će kosovski premijer podneti ostavku, to je demantovao sam Avdulah Hoti na svom fejsbuk profilu.
  • 27.11.2020