Vladika Joanikije: Crnogorska vlast radi za interes "Velike Albanije"

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije rekao je da je crnogorski "Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica" pokušaj da se napravi presedan kako bi onda, po istom tom modelu, na Kosovu srpske svetinje bile uzete i prepisane na "Veliku Albaniju".

Podeli ovaj članak sa:
  • Episkop Joanikije (Foto: RTS)

Vladika Joanikije je tokom jučerašnje Arhijerejske liturgije koju je služio u crkvi Svete Trojice, u selu Police kod Berana, rekao da je cilj da se napravi presedan, pa da Hašim Tači i Haradinaj, po istom modelu uzmu sve srpske svetinje i prepišu ih na "Veliku Albaniju".

"O tome se radi, draga braćo i sestre, jer zajedno rade, vidimo to lijepo", rekao je vladika Joanikije.

Dodao je, da je spreman da za te reči odgovara svuda i na svakom mestu. "I ako nijesam u pravu, hoću da odgovaram za ove moje riječi", poručio je vladika.

Naveo je da smo čuvali veru i u vremenima mira i u vremenima rata.

"I u teškim vremenima ropstva pod Turcima održali smo našu vjeru i naše svetinje. Iako su mnoge svetinje rušene, kao ova što je nekada rušena, one su opet vaskrsavale jer se mi njih nikada nijesmo odrekli. Tako i u ovo naše vrijeme imamo grdno iskušenje sa našim vlastima koje hoće da otmu od Crkve ono što je Božje. Hoće ono što je Bogu posvećeno da prepišu na državu. A onaj ko ti uzima hram, ko ti uzima crkvenu zemlju, crkveno imanje, ono što je Bogu posvećeno, taj vrši najgrublji napad na vjeru, najgrublji, najopasniji napad na zavjete predaka, na našu čast i na naš obraz", objasnio je vladika Joanikije.

Ovo što se događa sada, naglasio je Episkop budimljansko-nikšićki, nije samo otimačina hramova i crkvenih zdanja i imanja, nego je – udar na pravoslavlje.

"Onaj ko hoće da ti uzme hram, on hoće da te ponizi i da te učini robom u tvojoj zemlji, u tvojoj državi za koju su naši preci krv prolijevali. Ne možemo to dozvoliti nikome. Nije hram moja prćija, niti je bilo koga drugoga, nego je Božje i crkveno vlasništvo. To što je Božje, ne smije biti ljudsko. Naši preci, kada su gradili hramove, nijesu ih posvećivali nijednoj državi, nijednoj vlasti, nijednom režimu, nego su ih posvećivali Bogu", naglasio je Vladika Joanikije.

Rekao je da je "naša vjera sveta i čista, besprekorna i svijetla, puna istine, pravde i ljubavi, dobrote i milosti i požrtvovanja".

"Nije naša vjera ni politika niti bilo koja ideologija, niti bilo koje učenje ovoga svijeta, nego je naša vjera živi život, živa vjera, živa istina, živa pravda. I zato je tako sveta, i zato je tako ljubimo. I zato smo joj toliko odani", poručio je episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane