Vesti
Politika

Vlade Kosova i Albanije potpisale 19 sporazuma

Vlade Kosova i Albanije potpisale su danas u Prištini 19 sporazuma iz raznih oblasti.

Vlade Kosova i Albanije potpisale 19 sporazuma
Aljbin Kurti i Edi Rama (Foto Koha Ditore)

Na zajedničkoj sednici potpisani su sporazumi iz oblasti obrazovanja, slobode kretanja i ravnopravnog građanskog statusa.

Uz studiju o ostvarivanju zajedničkog carinskog sistema, potpisan je i sporazum koji vodi ujedinjenju tržišta socijalnog osiguranja. Potpisan je i sporazum koji ima za cilj razvoj terminala za tečni gas u Valoni (Albanija), u koji će se uključiti i Kosovo.

Dogovoreno je povećanje razmene, u kvantitetu i kvalitetu poljoprivrednih proizvoda, kao i zajednički pristup finansijama EU. Dogovorena je i izgradnja zajedničkog informaciono-statističkog sistema.

Iz oblasti putne infrastrukture dogovorena je „studija za unapređenje prekograničnih puteva“ i studija izvodljivosti za izgradnju železničke linije Drač-Priština.

Ta železnica će, kako je navedeno, Kosovo i Albaniju staviti na mapu važnih međunarodnih koridora za transport ljudi i robe.

Iz oblasti zdravstva potpisani su sporzumi „o saradnji bolnica u pograničnim oblastima“, kao i o objedinjavanju protokola za lekove i medicinska sredstva, odnosno o razmeni retkih lekova.

Intenziviranje saradnje i konsolidacija napora u oblasti gorskog spasavanja i teritorijalnih voda je deo sporazuma iz oblasti odbrane.

Dogovoreno je priznavanje pravosudnog ispita i omogućavanje obavljanja advokatske profesije na Kosovu i u Albaniji. Dogovorena je i izrada zajedničke albanske enciklopedije.Ostale vesti

Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022
„Ovo nije protest protiv plaćanja struje, već protiv tajnih dogovora“
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" organizovala je u centru Kosovske Mitrovice protest zbog sporazuma o energetici koji je pre nekoliko dana potpisan u Briselu od strane delegacija Beograda i Prištine, navodeći da je isti sklopljen bez dozvole i saglasnosti naroda koji živi na severu Kosova.
  • 24.06.2022