Vesti
Politika

Vlada u Prištini: Za ulazak na Kosovo nisu potrebni pasoši

Posle informacija u medijima da je sa administrativnih punktova između Kosova i centralne Srbije vraćeno više porodica sa decom jer su posedovale samo pasoš Srbije, za N1 je u kosovskoj Vladi potvrđeno da pasoši, po Briselskom sporazumu, nikada i nisu bili potrebni za prelazak administrativne linije.
Vlada u Prištini: Za ulazak na Kosovo nisu potrebni pasoši
Vlada Kosova (Foto Kim arhiva)

Za prelazak administrativne linije građani bi trebalo da poseduju ličnu kartu i izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom za decu, rekli su za N1 u Vladi Kosova.

"U Briselu je 2011. godine postignut sporazum o slobodnom kretanju kojim se predviđaju olaksice za građane dve zemlje. U tom kontekstu Republika Kosovo i Republika Srbija su se saglasile da građani dve zemlje putuju iz jedne u drugu samo sa ličnim kartama za odrasle osobe, dok se za maloletnike predviđaju izvodi iz matične knjige rođenih. Pasoši se traže samo u slučajevima kada građani iz jedne od država putuju u treće zemlje", precizirao je Jeltir Zilberaj, portparol kosovskog ministrastva spoljnih poslova za N1.

"Svaki građanin Srbije koji putuje sa aerodroma u Prištini i koji za odredište ima neku treću zemlju, EU, SAD i slično, naravno da će mu biti trazen pasoš. Ali, putovanje između dve zemlje se obavlja samo sa ličnim kartama", rekao je.Ostale vesti

Palmer: Želimo novu vladu, nemamo favorita
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas da je Kosovu potrebna nova vlada, ističući da SAD nemaju favorita.
  • 28.05.2020

Nešto više od hiljadu pristalica pokreta Samoopredeljenje okupilo se na trgu oko zgrada kosovske skupštine i vlade, na probnom protestu, pred saopštavanje odluke ustavnog suda, kojom će biti odobren ili odbačen dekret Hašima Tačija da Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza može da bude mandatar i formira novu kosovsku vladu. Protest je završen a pristalice Kurtijeve partije se polako razilaze.

  • 28.05.2020
Tači tvrdi da se

Kosovski predsednik Hašim Tači optužio je odlazećeg premijera Aljbina Kurtija i još nekolicinu ministara da se bave proizvodnjom droge i objavio snimak tvrdeći da se radi o njihovoj laoboratoriji za uzgoj narkotika u Prištini.

  • 28.05.2020
Dačić: Kosovo je pitanje od najvišeg nacionalnog interesa
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je Kosovo i Metohija pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, ali istovremeno i najveći političko-bezbednosni izazov. Dačić je to rekao budućim izaslanicima odbrane u SAD, Ruskoj Federaciji, Francuskoj, Nemačkoj i Bugarskoj. Navodi da je opstanak i zaštita Srba na Kosovu važan, dugoročni cilj, ali i jedan od osnovih motiva za posvećenost dijalogu sa Prištinom.
  • 28.05.2020
Uoči odluke Ustavnog suda: Biti ili ne biti
Sutra se očekuje odluka Ustavnog suda u vezi dekreta kosovskog predsednika Hašima Tačija za formiranje nove vlade. Profesor Ustavnog prava Riza Smaka smatra da će Ustavni sud zauzeti stav o raspisivanju izbora. S druge strene, politički analitičar Ramuš Tahiri očekuje da će doći do formiranja nove vlade, a sličnog mišljenja je i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.
  • 28.05.2020
SNS prepravio spot
Nakon brojnih reakcija javnosti i pisanja medija, Srpska napredna stranka je prepravila predizborni spot u kojem je prethodno izostavila slogan "Za našu decu" sa teritorije Kosova.
  • 28.05.2020