Vesti
Politika

“Vlada sveobuhvatna, ali bez Tačijeve DPK”

Vlada Kosova će biti sveobuhvatna, ali bez Demokratske partije Kosova Hašima Tačija, istakli su Isa Mustafa, Ramuš Haradinaj i Fatmir Ljimaj.
“Vlada sveobuhvatna, ali bez Tačijeve DPK”
Hašim Tači (Foto Kim)

Trojica lidera političkog bloka DSK-ABK-Inicijativa za Kosovo su održali sastanak o koordinaciji svih pravnih tačaka za ročište zakazano za četvrtak 21. avgusta u Ustavnom sudu, na kome će dva politička bloka ukrstiti argumente o zakonitosti izbora predsednika skupstine Kosova na konstituivnoj sednici 17 jula.

Lider Inicijative za Kosovo Fatmir Ljimaj rekao je novinarima da će “sveobuhvatne vlade biti, ali bez Tačijevog DPK”.

Predloženi mandatar za premijera Ramuš Haradinaj nije hteo da komentarise zahteve Tačijeve DPK za sveobuhvatnu vladu, istakavši da su poštedeli javnost od zahteva DPK jer je “realnost kristalno jasna”.

“Politicki blok DSK-ABK-Inicijativa za Kosovo i ostali politicki subjekti rekli su "Ne Tači 3". To je realnost i naša ozbiljnost, Kosovo će izabrati drugi smer”, rekao je Haradinaj.

Upitan oko postavljanja uslova Srpske liste, Haradinaj je bio veoma jasan, Srpska lista će biti deo vlade Kosova.

On je dodao da Srpska lista nikada nije uslovljavala učešće u vladi.

Govoreći o eventualnom učešću Samoopredeljenja, Haradinaj je rekao da tu ima zastoja u komunikaciji, ali da će razgovori biti nastavljeni nakon sednice Skupštine Kosova.

Koalicioni blok DSK-ABK-IK je odlučio da 21. avgusta u Ustavnom sudu ovaj blok predstavlja poslanica DSK i jedna od najistaknutijih pravnika na Kosovu Vjosa Osmani.

Politički blok je naglasio da je što brže formiranje institucija Kosova više nego neophodno za normaln razvoj života građana Kosova.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023