Vesti
Politika

Vlada Srbije poziva na glasanje

Vlada Srbije pozvala je na današnjoj sednici Srbe sa Kosova da izađu na parlamentarne izbore 8. juna.
Vlada Srbije poziva na glasanje
Zgrada Vlade Srbije (Foto Novosti)

Kako se navodi u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima, Vlada Srbije smatra da je neophodno osvojiti što više pokrajinskih poslaničkih mandata i staviti ih u funkciju opstanka Srba, formiranja Zajednice srpskih opština, kao i u funkciju preduzimanja utvrđenih mera državne politike “s ciljem otežavanja dalje promocije i sprovođenja politike jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova”.

“Izlaskom na izbore i slanjem predstavnika u privremene institucije samouprave u Prištini učinićemo našu pregovaračku poziciju snažnijom, a separatiste sve daljim od ostvarivanja njihovih ciljeva”, kaže se u saopštenju Vlade Srbije.

Vlada Srbije smatra da će se masovnim izlaskom na birališta, osujetiti namere “ekstremnih političkih krugova u Prištini, koji su uz pomoć dela međunarodne zajednice, nastojali da isključe Srbe iz biračkog procesa i umanje političku snagu Srba u južnoj pokrajini”.

“Borba za broj poslanika i političku snagu Srba u privremenim institucijama na izborima u nedelju tek počinje i bez dogovora sa predstavnicima Srbije i srpskog naroda neće biti moguće konstituisanje privremenih organa vlasti u Prištini”, navodi se u saopštenju.

Učešće na kosovskim izborima je, kako se dodaje, “metod političke borbe prilagođen okolnostima u kojima se Srbija nalazi”, a podrška predstavnicima Srba i Srbije, “građanska i patriotska dužnost svakog građanina Srbije na području AP Kosovo i Metohija”.Ostale vesti

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021
Eljezi: Sutra se očekuje objavljivanje konačnih rezultata izbora

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara biće poznati sutra, prenosi KosovaPress.

  • 03.03.2021
Selaković: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja, prenosi RTS

  • 03.03.2021
“Sporazum”: U iščekivanju zvaničnih rezultata
U novoj emisiji “Sporazum” govorimo o političkoj situaciji na Kosovu nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na učešće nevećinskij zajednica. Analiziramo kakve promene na relaciji Priština – Beograd donosi izborni pobednik Aljbin Kurti ako uspe da formira svoju novu vladu.
  • 03.03.2021
Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.
  • 03.03.2021