Vesti
Politika

"Vlada se nije distancirala od Pacolijeve ponude Srbiji"

Kosovska vlada nije se distancirala od izjave ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija koji je ponudio srpskom šefu diplomatije Ivici Dačiću da Severna Mitrovica postane zona slobodne trgovine, piše Koha.
Sednica Vlade Kosova (Foto Vlada Kosova)

"Kosovo je mlada država, otvoreni smo za javno privatno partnerstvo kao I zone slobodne trgovine. Dačiću, hajde da proglasimo Severnu Mitrovicu slobodnom zonom. Jer samo otvaranjem poslova možemo da smanjimo uticaj politike", rekao je Pacoli na skupu u Vašingtonu, podseća list.

Pacoli je takođe rekao i da odsustvo SAD u regionu stvorilo mesto za veći uticaj Rusije.

Politički analitičar Imer Muškolaj ocenjuje za Kohu Pacolijevu ponudu prenagljenom i sve opasnijom.

"Severnim delom Kosova praktično upravlja Beograd i takva ponuda o stvaranju slobodne trgovinske zone samo bi još ojačala uticaj Srbije", rekao je on.

Pacoli, kako piše Koha nije odgovorio na njihov upit da prokomentariše tu izjavu.

Savetnik kosovskog premijera Halil Matoši kaže da Pacolijeva ideja o slobodnoj trgovinskoj zoni nije ponuda zajedničkog upravljanja Srbiji zato što, kako kaže, "kosovske institucije imaju punu jurisdikciju na toj teritoriji".

Prema njegovim rečima, Pacolijeva izjava ima veze sa moralnom podrškom koju Beograd treba da pruži kosovskim Srbima da poboljšaju svoj standard.Ostale vesti

Zeman: Nismo povukli priznanje, ali nikada nismo otvorili ambasadu
Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da je nastojao da njegova zemlja povuče priznanje Kosova, što nije uspelo, ali je podsetio da ni on, ni njegov prethodnik nisu dali saglasnost da Češka ima ambasadora u Prištini.
  • 30.01.2023
Novi „non-pejper“: Posledice po Beograd i Prištinu ako ne prihvate predlog EU
Kosovo je slobodno da ne osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom i može u potpunosti da se povuče iz Sporazuma iz 2013, ali tada mora da „snosi posledice poništavanja svih dosadašnjih dostignuća (slobodno kretanje, pozivni broj Kosova +383, integracija severnog dela, kontrola dva granična prelaza sa Srbijom i dr)“, stoji u poslednjem non-pejper dokumentu koji je ekskluzivno objavio Albanian Post.
  • 30.01.2023
Milanović: Mi i međunarodna zajednica smo „uzeli Kosovo od Srbije“, to je otimanje

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da su međunarodna zajednica i njegova zemlja anektirali Kosovo, „uzeli ga od Srbije“.

  • 30.01.2023
Demostat: Srbija u EU do 2030. godine ako prihvati evropski plan za kosovsko pitanje
Jasna perspektiva članstva Srbije u Evropskoj uniji, investicije u energetski sektor i oslobađanje zavisnosti od Rusije u toj oblasti, dolazak američkih i evropskih kompanija deo su onog što bi Srbija mogla da očekuje ukoliko pristane na predlog Zapada za rešavanje kosovskog pitanja, piše danas istraživačko-izdavački centar Demostat.
  • 30.01.2023
Šole i Eskobar: Vreme je za osnivanje Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom
Sjedinjene Američke Države i Evropska unija ponovo su stavile naglasak na integraciju Zapadnog Balkana u transatlantsku porodicu. Predsednik Bajden i kancelar Šolc su u februaru 2022. godine potvrdili spremnost i opredeljenost „da se posao integracije Zapadnog Balkana privede kraju... kako bi se konačno ostvarila Evropa koja je celovita, slobodna i u miru“.
  • 30.01.2023
Đurić: ZSO je uslov da bi se s Prištinom nastavili razgovori
Ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić, izjavio je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu "uslov svih uslova" da bi se s vlastima u Prištini nastavili razgovori i došlo do nekog konačnog rešenja.
  • 29.01.2023