Vesti
Politika

’’Vlada preduzela mere protiv energetske krize, ali posledice neizbežne’’

Portparol Vlade Kosova Perparim Krieziu smatra da su preduzete sve mere protiv energetske krize. Međutim, prema njegovim rečima, kada je kriza globalna i kada Kosovo tokom 20 godina nije uspelo da unapredi svoje proizvodne kapacitete - posledice su neizbežne.
’’Vlada preduzela mere protiv energetske krize, ali posledice neizbežne’’
Priština (Foto arhiva Kim)

Krueziu je za Kosova Press rekao da se stalno radi na minimiziranju posledica. Kako bi ublažila krizu, Vlada Kosova je za KEK izdvojila 20 miliona evra radi subvencionisanja potrošnje električne energije kako bi se izbeglo povećanje cena i obezbedilo stabilno snabdevanje.

"Vlada je do sada, pored formiranja radne grupe pre dva meseca koja je izvršila neophodne pripreme kako bi donela ispravne odluke da se nosi sa ovom situacijom, poslednjih nedelja odobrila odluku o subvencionisanju potrošnje električne energije... Mere su preduzete da bi se kriza ublažila, ali kada je kriza globalna i kada Kosovo 20 godina nije uspelo da unapredi svoje kapacitete, posledice su neizbežne. Uprkos našim naporima da ih smanjimo, one su gotovo neizbežne", rekao je Krueziu.

On je dodao da Kosovo ima ograničene energetske kapacitete i da se ostatak struje mora uvoziti.

"Ova energetska kriza se ne dešava samo na Kosovu, već je to globalna energetska kriza i Kosovo ne može biti izuzetak. Takođe, treba imati u vidu da na našu nesreću Kosovo ima ograničene kapacitete (za proizvodnju) električne energije, imamo zastarelu tehnologiju. Tokom zimskog perioda ovi kapaciteti nisu nikada uspevali da odgovore potražnji i potrebi građana za strujom. Uobičajeno, potencijal proizvodnje električne energije kod naših kapaciteta ne prelazi 900 megavata. Dakle, ostalo mora da se uvozi, kao što se to obično dešavalo prethodnih godina. Razlika je u tome što se ovaj put dešava u vreme kada je energetska kriza širom sveta, samim tim i cena je skuplja za uvoz. Istovremeno, glavni problem je nedostatak struje koju Vlada Kosova može da kupi. Ovo je osnovni problem zbog globalne energetske krize", zaključio je Krueziu.

Vlada Kosova prevođena Aljbinom Kurtijem se zbog rigoroznih restrikcija struje nalazi pod žestokim pritiskom opozicije. Za danas su zbog poteškoća u snabdevanju električnom energijom zakazani protesti ispred zgrade KEDS-a i Vlade Kosova.Ostale vesti

Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022
Vučević: Situacija na Kosovu i dalje veoma napeta
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je situacija na Kosovu "i dalje veoma napeta jer je mnogo otvorenih pitanja" da se nada "da će se odgovori tražiti u formi dijaloga".
  • 26.11.2022
CIK: Počela registracija birača van Kosova za izbore na Severu
Centralna izborna komisija saopštila je da je danas počela registracija građana koji žive van Kosova za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Rok za prijavu ističe 30. novembra.
  • 26.11.2022
Kurti u Madridu: Srbija ima teritorijalne aspiracije prema Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti tokom svog govora na 26. Kongresu Socijalističke internacionale koji se održava u Madridu u Španiji rekao da je Srbija i dalje autoritarna zemlja sa teritorijalnim aspiracijama prema Kosovu i sa širokim i bliskim vezama sa Kremljom.
  • 26.11.2022
Šest prijava za vanredne izbore za predsednike opština na severu KiM
Za vanredne izbore za predsednike opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić prijavilo se šest političkih subjekata i samostalnih kandidata, saopšteno je iz Centralne izborne komisije u Prištini.
  • 25.11.2022
Zakonske osnove za povratak Srba u kosovske institucije
Direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj izjavio je da postupak posle ostavki radnika iz pravosudnog sistema još nije završen i da oni mogu da se vrate na svoja radna mesta, ali da mogu da se suoče i sa disciplinskim merama, uključujući otpuštanje.
  • 25.11.2022