Vesti
Politika

Vlada Kosova za korekciju granice sa CG

Vlada Kosova usvojila je izveštaj komisije za demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom i zajedno ga sa sporazumom iz 2015. godine prosledila Skupštini na razmatranje.
Vlada Kosova za korekciju granice sa CG
Sednica Vlade Kosova (Foto Vlada Kosova)

U međuvremenu, sednica Skupštine Kosova zakazana je za utorak, ali trenutno na dnevnom redu nije ratifikacija Sporazuma o demarkaciji.

Komisija, koju je po dolasku na dužnost formirao premijer Ramuš Haradinaj, jutros je predstavila svoje nalaze kabinetu Vlade Kosova te konstatovala da granična linija u sporazumu o državnoj granici između Kosova i Crne Gore iz avgusta 2015. nije u skladu sa administrativnom graničnom linijom bivše socijalističke autonomne pokrajine Kosova.

Kako je predsedavajući Komisije Špejtim Bulići rekao, tokom pregovora o graničnoj liniji između Kosova i Crne Gore bilo je propusta, predstavljeni su i dokazi da su pojedine površine Kosova ostale van predložene granične linije, ali su se nakon toga uklonile sa pregovaračkog stola.

Dokumenti navode i da su kosovske vlasti vršile efektivnu kontrolu nad tom teritorijom od 1945. do danas.

"Konstatovano je da se tokom pregovora nije obraćala pažnja zvaničnim i kredibilnim kartama kako bi se identifikovala administrativna granična linija između Kosova i Crne Gore, iako su one posedovale tu administrativnu liniju", kazao je Bulići.

Zamenik premijera iz redova Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj nakon izlaganje komisije istakao je da je ona iznela samo opštu ocenu ali ne i konkretne dokaze, te da je time još više iskomplikovala situaciju.

Kako je istakao, glavni kriterijum za obeležavanje demarkacije treba da bude katastar, a ne topografija.

"U izveštaju ste naveli da ste imali radnu posetu Hrvatskoj, a ono što je u tom slučaju interesantno jeste odluka iz juna Međunarodnog arbitražnog suda u slučaju te zemlje koji je nakon sedam godina konstatovao da je jedini kriterijum za određivanje granične linije katastar a ne topografija ili neka karta. Vi ste sve vreme koristili argumente topografije, ali pomenite neki slučaj granice u bivšoj Jugoslaviji da se zasnivao na tome. Katastarski argumenti bili su jedini osnov u svim slučajevima", kazao je Hodžaj.

Bulići je na to odgovorio da cilj ove komisije nije da se bilo ko optuži, već da se radi na pronalasku istine.

On je istakao da, ako efektivna kontrola nad spornom teritorijom ili donedavne policijske kazne pećkog regiona u mestu koji je sada pripao Crnoj Gori, nisu dokazi, onda je upitno šta mogu biti drugi dokazi.

Kabinet je nakon toga na predlog Haradinaja izglasao izveštaj i on je zajedno sa Sporazumom iz 2015. prosleđen Skupštini na razmatranje.

Haradinaj je po dolasku na premijersku stolicu formirao novu komisiju kojoj je dodeljena obaveza da razmotri proces demarkacije sa Crnom Gorom.

On je zatražio da njihov izveštaj o demarkaciji bude zasnovan na originalnim, validnim i verifikovanim činjenicama.

Poslanici opozicije do sada su kritikovali način na koji je urađena demarkacija, navodeći da je Kosovo izgubilo 8.000 hektara svoje površine. Među kritičarima je u prošlom mandatu bio i Ramuš Haradinaj.

Ratifikacija sporazuma u Skupštini uslov je Kosovu za dobijanje vizne liberalizacije.
Međutim, ona je upitna jer je potrebna dvotrećinska većina, odnosno potrebni su i glasovi opozicije koji do sada nisu mogli da se osiguraju.

SAD podržale su sporazum koji je postigla bivša komisija na čelu sa Muratom Mehom. Ostale vesti

Prištinski studenti protiv ZSO
Parlament studenata Prištinskog univerziteta "Hasan Priština" je najavio da će 15. februara održati protest protiv osnivanja Asocijacije (Zajednice srpskih opština).
  • 02.02.2023
Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023