Vesti
Politika

Vlada Kosova usvojila nacrt zakona o minimalnoj zaradi

Vlada Kosova je na današnjoj sednici usvojila nacrt Zakona o minimalnoj zaradi na Kosovu, odluku o ukidanju poreza na minimalnu zaradu, odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i Nacrt zakona o rebalansu budžeta Kosova za 2022. godinu.
Vlada Kosova usvojila nacrt zakona o minimalnoj zaradi
Sastanak Vlade Kosova u Prištini (Foto ekonomiaonline)

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da su juče predstavljene nove mere Paketa za ekonomski preporod vredne 100 miliona evra, dok će danas glasati o tim merama od kojih će koristi imati oko 800 hiljada građana ili praktično svaka porodica na Kosovu.

"Na ovom sastanku imamo još neke veoma važne odluke. Nacrt zakona kojim se otvara put za povećanje minimalne zarade na 264 evra bruto (oko 250 neto), od čega će korist imati sto hiljada radnika. Takođe, ukida se porez na minimalnu zaradu, od čega će korist imati svi radnici. Na dnevnom redu je i nacrt odluke o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. U sadašnjim okolnostima, ova odluka ima za cilj da obezbedi snabdevanje gradjana osnovnim proizvodima kao što su pšenica, kukuruz, brašno, jestivo ulje, kuhinjska so i šećer", rekao je Kurti.

Na današnjoj sednici usvojen je i nacrt Zakona o rebalansu budžeta Kosova, koji će se sa 2,75 povećati na 2,9 milijardi evra.Ostale vesti

Guverner CBK zbog fusnote ne učestvuje na regionalnom samitu u Bečićima
Guverner Centralne banke Kosova Fehmi Mehmeti je odbio da učestvuje na Samitu ministara finansija i guvernera regiona koji se održava u Bečićima u Crnoj Gori, pošto su organizatori u pozivu pored imena Kosova naveli i fusnotu u kojoj se navodi da je Kosovo predstavljano bez prejudiciranja njegovog statusa, u skladu sa rezolucijom 1244 UN-a.
  • 30.09.2022
Abdidžiku: Vlada je već propala
Predsednik Demokratskog saveza Kosova (LDK) Ljumir Abdidžiku smatra da je aktuelna vlast na Kosovu "potpuno nekompetentna, nesposobna da odgovori na probleme građana, dok Kosovo stagnira u svim oblastima: privredi, obrazovanju, zdravstvu, energetici ili investicijama".
  • 30.09.2022
Ruska nafta će stizati na Balkan
Ministri energetike Evropske unije će u okviru novog paketa sankcija Rusiji verovatno usvojiti odluku da se zemlje Zapadnog Balkana izuzmu od ograničenja koje se odnosi na rusku sirovu naftu.
  • 30.09.2022
Osmani primila akreditivno pismo novog ambasadora Francuske
Predsednica Kosova Vjosa Osmani juče je primila akreditivno pismo od novog ambasadora Francuske na Kosovu Oliviea Geroa.
  • 30.09.2022
Osmani: Zahvalnost Češkoj na podršci viznoj liberalizaciji Kosova
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa češkim ministrom spoljnih poslova Janom Lipavskim sa kojim je razgovarala o zajedničkom radu na okončanju procesa odobravanja vizne liberalizacije za Kosovo tokom češkog predsedavanja Savetom EU, navodi se u saopštenju iz Kabineta predsednice Kosova koje je dostavljeno medijima.
  • 29.09.2022
Lipavski: Normalizacija odnosa bitna za proces integracije u EU
Češka podržava dijalog Beograda i Prištine i očekuje da obe strane implementiraju postignute sporazume, kazao je u Prištini ministar spoljnih poslova ove zemlje Jan Lipavski.
  • 29.09.2022