Vlada Kosova: Takse ne utiču na građane

Uz navode da takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH „nikako ne utiču na građane Kosova i da nikako nisu usmereni protiv njih“ oglasila se Vlada Kosova i ujedno objavila „dugu listu donacija“ koje su, kako su naveli, ušle na Kosovo iz Srbije bez bilo kakvih prepreka.

Podeli ovaj članak sa:
 • Vlada Kosova (Foto Kim arhiva)

U saopštenju se dodaje da se na proizvode u ličnim prtljazima, u vrednosti do 175 evra, ne primenjuju mere o taksama.

Objavljena lista donacija vezuje sa za one koje su odobravane na zahtev četiri severne opštine i Srpske pravoslavne crkve i sprovedena je kroz kategorije donacija – humanitarne pomoći u kojoj je uvrštena sledeća roba:

„Brašno, kukuruz, prehrambeni proizvodi, higijenski i sanitarni proizvodi, lekovi i medicinska oprema, nafta i naftni proizvodi za grejanje obdaništa, škole, bolnice i crkve, pelet za grejanje itd.

U saopštenju se dodaje da se prema Zakonu o carinama i akcizama, primenjuje izuzetak kada je reč o uvedenim taksama od 100 odsto za uvoz robe iz Srbije i BiH.

„Takođe, izuzeci za privatni prtljag putnika primenjeni su prema Zakonu o carinama i akcizama (Šifra. 03 / L-109), koji podrazumeva izuzetke za robu koja je dovedena na Kosovo u ličnom prtljagu u vrednosti robe do 175 evra, a koju su preneli putnici i za koju je dozvoljen ulaz bez oporezivanja.“

Za period od 10 dana, kako se navodi u saopštenju, bilo je preko 50 različitih slučajeva u kojima se nije primenjivala mera o dodatnim taksama, jer je bilo reč o privatnom prtljagu sa prehrambenim proizvodima.

Međutim, za razliku od odobrenih donacija, u prethodnom periodu od uvođenja taksi, zabranjen je bio ulaz ljudima iz Srbije. Sa obrazloženjem da je u pitanju „pretnja po red i sigurnost“, nedavno je Uniji žena SNS-a zabranjen ulazak na Kosovo. Policija je dodala da su one vraćene sa Jarinja jer su kao „jednu od glavnih svrha“ za dolazak, imale protest u Severnoj Mitrovici.

Juče je i košarkašima kluba Partizan iz Beograda, koji su trebali da dođu u Kosovsku Mitrovicu i odigraju prijateljski meč sa KK Trepča, takođe bio zabranjen ulazak na Kosovo, kao i zameniku direktora Kancelarije za KiM, Dušanu Kozarevu.

Prethodno, 23. novembra ulazak preko Jarinja bio je zabranjen i grupi vernika i humanitarcima koji su autobusom iz Beograda krenuli za Visoke Dečane kako bi prisustvovali obeležavanju ktitorske slave ovog manastira, uz objašnjenje Kosovske policije da nije bezbedno da putuju bez pratnje. Oni su iste noći, nakon višečasovnog zadržavanja nastavili svoje putovanje.

Lista odobrenih donacija

• 07.11.2018. odobrene su donacije (sadnice) u iznosu od 46.771 evra
• 09.11.2018. odobrena je donacija (prehrambeni proizvodi i proizvodi od mesa) za Studentski centar u Severnoj Mitrovici u iznosu od 10.871 evra
• 19.11.2018. odobrene su donacije (prehrambeni proizvodi i riblji proizvodi) za Studentski centar u Severnoj Mitrovici u iznosu od 3.775,83 evra
• 22.11.2018. odobrena je donacija (nafta i ulje za ogrev) za opštinu Zvečan i Severnu Mitrovicu u iznosu od 75.000 evra (očekuje se donacija)
• 22.11.2018. odobrena je donacija (lekovi i medicinska oprema) u iznosu od 242.356,38 evra (donacija se očekuje)
• 29.11.18. odobrene su donacije (prehrambeni proizvodi i proizvodi od mesa) za Studentski centar u Severnoj Mitrovici u iznosu od 2.188,72 evra
• 30.11.2018. odobrene su donacije (pelet) za pravoslavnu crkvu u iznosu od 3.501,44 evra
• 30.11.2018. odobrena je donacija (25 tona brašna tipa 500) za pravoslavnu crkvu u iznosu od 7.000 evra
• 20.11.2018. odobrena je donacija (25 tona kukuruza) za pravoslavnu crkvu u iznosu od 3.775,83 evra
• 06.11.2018. odobrena je donacija (25 tona ulja/nafte?) za pravoslavnu crkvu u iznosu od 16.196,00 evra
• 01.12.2018 odobrene su donacije (razne prehrambene namirnice, kuhinjsko ulje, šećer, pirinač, brašno i sl.) UNHCR za srpsku zajednicu u iznosu od 8.940,00 evra
• 06.11-13.11.2018. odobrene su 3 donacije Fondacije Kosovo Luksemburg (proizvodna mašinerija) za srpsku zajednicu u iznosu od 4.299,00 evra
• 16.11-26.11.2018. odobrene su 3 donacije IOM-a (proizvodna mašinerija, računari) srpskoj zajednici u iznosu od 16.515,00 evra.

 

Ostale vesti

 • Frankfurter rundšau: Dogovorena promena granica na Kosovu

  Frankfurter rundšau: Dogovorena promena granica na Kosovu

  EU i SAD spremne su da prihvate razmenu teritorija između Srbije i Kosova i u Vašingtonu bi 12. juna trebalo da bude potpisan sporazum o promeni granice koji bi stupio na snagu šest meseci kasnije, piše nemački dnevnik „Frankfurter rundšau“.

 • Vučić pozvao Srbe da ne idu u vojsku Kosova

  Vučić pozvao Srbe da ne idu u vojsku Kosova

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na sastanku sa predstavnicima Srba sa KiM pozvao Srbe da ne idu u vojsku Kosova i da razmisle zašto i sa kojim ciljem je formirana. Vučić je rekao da neće unapred najavljivati datum posete KiM u okviru kampanje "Budućnost Srbije", jer se nada da će pojedini problemi oko KiM biti uskoro rešeni, ali i da ne bi stvarao probleme Srbima sa albanskim vlastima.

 • Kazna iz Vašingtona, Priština obrisana iz američkih programa

  Kazna iz Vašingtona, Priština obrisana iz američkih programa

  SAD izbrisale su predstavnike vlasti u Prištini sa mesta učesnika osam različitih programa Maršalovog centa za strateške studije u Nemačkoj, javlja prištinski dnevnik Zeri. Ova odluka Amerike posledica je odbijanja Prištine da ukine takse na proizvode iz Srbije i BiH.

 • Haradinaj: Takse ne mogu biti važnije od dijaloga

  Haradinaj: Takse ne mogu biti važnije od dijaloga

  Sto odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije ne mogu biti važnije od dijaloga sa Beogradom, izjavio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj, i poručio da Priština neće dozvoliti da ukidanje te mere bude uslov za nastavak tog procesa.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane