Vesti
Politika

Vlada Kosova se slaže sa kritikama Američke ambasade

Američka ambasada juče je izrazila kritike i zabrinutost na račun kosovske vlade zbog imenovanja nekvalifikovanih osoba na visoke pozicije, uključujući osobe osuđene za ratne zločine, pod aktivnim optužnicama za teška krivična dela i osumnjičene za ozbiljne zloupotrebe vlasti. Predstavnici Vlade Kosova kažu da razumeju i da ove kritike vide kao korisne savete, prenosi Radio Slobodna Evropa.
Vlada Kosova se slaže sa kritikama Američke ambasade
Vlada Kosova (Foto Kim arhiva)

U jučerašnjem saopštenju ambasade SAD u Prištini izražena je duboka zabrinutost zbog imenovanja ovakvih nekvalifikovanih lica, koja, kako su naveli „podrivaju javno poverenje koje Kosovo pokušava da izgradi, lišavaju zemlju kompetentnih i uglednih pojedinaca koji su najsposobniji da obavljaju poslove vlade i sramote žrtve prošlih krivičnih dela ovih pojedinaca“.

S druge strane, zvaničnici u kosovskoj vladi poručuju da shvataju kritike i poručuju da bi profesionalni kriterijumi trebalo da budu preduslov za obavljanje dužnosti.

Zamenik minsitra spoljnih poslova u Vladi Kosova, Anton Beriša (Anton Berisha) rekao je za RSE, da ne želi da priča o pojedinačnim slučajevima, ali da je, kako je rekao, sistem imenovnja na Kosovu komplikovan.

Američki ambasador Filip Kosnet uputio je i oštre kritike povodom postavljanja lica osuđenih za ratne zločine na visoke pozicije.

„Shvatamo ih i kao veoma korisne savete u vezi sa imenovanjima. Ne samo kao diplomata, već i kao inženjer koji zna da je profesionalni kriterijum preduslov za svakog zvaničnika koji obavlja dužnosti“, poručio je zamenik ministra.

Izjavio je i da je Kosovu potrebno još vremena da dobro razume pozicije evropkih država u vezi sa imenovanjima.

„Mislim da je reč o čitavom društvu, bez želje da relativizujem odgovornost donosioca odluka, ali, plašim se da naša sveukupna društvena svest nije dostigla nivo, da kažem, usklađenosti sa evropskim standardima koje smo preuzeli i stavili na papir u formi zakona i uredaba, ali vidimo da imamo velike poteškoće u implementaciji“, rekao je Beriša.

U međuvremenu, RSE je zatražila od Američke ambasade pojašnjenje konkretnih slučajeva koji su izazvali zabrinutost ove ambasade, ali do objavljivanja teksta ambasada nije dostavila odgovor.Ostale vesti

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021