Vesti
Politika

Vlada Kosova se slaže sa kritikama Američke ambasade

Američka ambasada juče je izrazila kritike i zabrinutost na račun kosovske vlade zbog imenovanja nekvalifikovanih osoba na visoke pozicije, uključujući osobe osuđene za ratne zločine, pod aktivnim optužnicama za teška krivična dela i osumnjičene za ozbiljne zloupotrebe vlasti. Predstavnici Vlade Kosova kažu da razumeju i da ove kritike vide kao korisne savete, prenosi Radio Slobodna Evropa.
Vlada Kosova se slaže sa kritikama Američke ambasade
Vlada Kosova (Foto Kim arhiva)

U jučerašnjem saopštenju ambasade SAD u Prištini izražena je duboka zabrinutost zbog imenovanja ovakvih nekvalifikovanih lica, koja, kako su naveli „podrivaju javno poverenje koje Kosovo pokušava da izgradi, lišavaju zemlju kompetentnih i uglednih pojedinaca koji su najsposobniji da obavljaju poslove vlade i sramote žrtve prošlih krivičnih dela ovih pojedinaca“.

S druge strane, zvaničnici u kosovskoj vladi poručuju da shvataju kritike i poručuju da bi profesionalni kriterijumi trebalo da budu preduslov za obavljanje dužnosti.

Zamenik minsitra spoljnih poslova u Vladi Kosova, Anton Beriša (Anton Berisha) rekao je za RSE, da ne želi da priča o pojedinačnim slučajevima, ali da je, kako je rekao, sistem imenovnja na Kosovu komplikovan.

Američki ambasador Filip Kosnet uputio je i oštre kritike povodom postavljanja lica osuđenih za ratne zločine na visoke pozicije.

„Shvatamo ih i kao veoma korisne savete u vezi sa imenovanjima. Ne samo kao diplomata, već i kao inženjer koji zna da je profesionalni kriterijum preduslov za svakog zvaničnika koji obavlja dužnosti“, poručio je zamenik ministra.

Izjavio je i da je Kosovu potrebno još vremena da dobro razume pozicije evropkih država u vezi sa imenovanjima.

„Mislim da je reč o čitavom društvu, bez želje da relativizujem odgovornost donosioca odluka, ali, plašim se da naša sveukupna društvena svest nije dostigla nivo, da kažem, usklađenosti sa evropskim standardima koje smo preuzeli i stavili na papir u formi zakona i uredaba, ali vidimo da imamo velike poteškoće u implementaciji“, rekao je Beriša.

U međuvremenu, RSE je zatražila od Američke ambasade pojašnjenje konkretnih slučajeva koji su izazvali zabrinutost ove ambasade, ali do objavljivanja teksta ambasada nije dostavila odgovor.Ostale vesti

Samardžić: Vučić ponovo ide bez strategije u Brisel
Predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi sa Kosovom "još 2014. godine" prihvatio obavezu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa na osnovu "pravno obavezujućeg sporazuma", kao i da na nove pregovore ponovo ide bez državne strategije i bez ijednog zahteva Srbije.
  • 14.07.2020
Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
  • 13.07.2020
Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020