Vesti
Politika

Vlada Kosova prisvaja i srpske škole

Prisvajanjem imovine bivše SFRJ, Srbije i pokrajine KiM, Vlada Kosova postaje vlasnik zgrada u kojima su smeštene srpske škole i zdravstveni objekti.
Vlada Kosova prisvaja i srpske škole
OŠ ''Miladin Mitić'' u Lapljem Selu (Foto arhiva Kim)

Priština donošenjem ovakve odluke prisvaja državna preduzeća i njihovu celokupnu infrastrukturu, kao i državni udeo u privrednim subjektima poput Trepče, Ski centra Brezovica, Kosmet prevoza. Time se podrazumeva i prisvajanje nepokretne imovine, poput zemljišta, službenih, poslovnih i stambenih zgrada, građevinskih i objekata posebne namene, restorana, odmarališta, sportskih objekata.

„Prema toj odluci Prištine i ovaj objekat i ova zgrada i sve škole na centralnom Kosovu su njihovo vlasništvo. Za vreme UNMIK-a niko nije postavljao pitanje objekta koje koriste Srbi u srpskim sredinama. Obrazovanje i zdravstvo je deo kojim raspolaže Republika Srbija“, kaže direktor OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu Ljubiša Karadžić.

Poslanik u Skupštini Kosova Nenad Rašić nezadovoljan je ovim jednostranim potezom jer smatra da je to još jedan razlog za nesprovođenje dogovorenog.

„Kad god pomislimo da možemo oko nečega da se dogovorimo, desi se nešto novo što potire ono prvo i mi više ne možemo da razgovaramo. Kada to kažem mislim na ZSO i na inicijativu da napravimo jedan zajednički sastanak. Kad smo bili voljni da to napravimo i kada je postojala tehnička baza zahvaljujući Nataliji Apostolovoj koja je inicirala sve to, taman kada dođemo do potencijalnog sastanka desi se nešto novo koje dovodi do sitiacije da takva inicijativa bude potpuno otkazana“, navodi Rašić.

Odluka o prisvajanju imovine je skretanje pažnje sa gorućh problema, poput korupcije, kriminala, velike nezaposlenosti i niskog standarda građana, smatra istoričar Aleksandar Gudžić. Kaže da Priština koristi pravni vakum jer nema potpisan sporazum o sukcesiji sa Srbijom, ali da ujedno, ovim potezom šalje lošu poruku investitorima.

„Da li to znači da ko god hoće može prisvojiti nečiju imovinu. To je poruka stranim investitorima da je Kosovo tamni vilajet, crna rupa Evrope u kojoj nije preporučljivo ulagati. To je poruka: Vi ulažite, možda se sutra pojavi neki novi Isa Mustafa koji će prisvojiti tuđu imovinu“, navodi Gudžić.

Iako kontradiktorna, jer je suprotna vrednostima kojima Kosovo teži, ova odluka je, kaže Gudžić dobrodošla vlastima u Beogradu jer može da se iskoristi tokom predizborne kampanje.Ostale vesti

Hoti otputovao u Brisel, sutra sastanak sa Vučićem
Kosovski premijer Avdulah Hoti otputovao je u Brisel na prvi sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kojim međunarodna zajednica nastoji da obnovi dijalog Beograda i Prištine.
  • 15.07.2020
Jakšić: Pregovori u Briselu neće doneti ništa dobro Srbima na Kosovu
Bivši odbornik u SO Severna Mitrovica i član GI SDP Oliver Ivanović, Marko Jakšić kaže da od nastavka dijaloga Beograda i Prištine u četvrtak u Briselu ne očekuje ništa pozitivno i dobro za Srbe na Kosovu.
  • 14.07.2020
Završen drugi dan ispitivanja Tačija, nastavak u sredu
Posle šest sati okončan je drugi dan saslušavanja predsednika Kosova Hašima Tačija pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu.
  • 14.07.2020
Ambasada Velike Britanije pozdravlja nastavak dijaloga

Britanska ambasada u Prištini pozdravila je nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije.

  • 14.07.2020
Samardžić: Vučić ponovo ide bez strategije u Brisel
Predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi sa Kosovom "još 2014. godine" prihvatio obavezu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa na osnovu "pravno obavezujućeg sporazuma", kao i da na nove pregovore ponovo ide bez državne strategije i bez ijednog zahteva Srbije.
  • 14.07.2020
Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020