Vesti
Politika

Vlada Kosova osnovala radnu grupu za integraciju u NATO

Vlada Kosova je usvojila odluku o osnivanju međuinstitucionalne radne grupe za integraciju Kosova u NATO.
Vlada Kosova osnovala radnu grupu za integraciju u NATO
Sednica Vlade Kosova (Foto Kim)

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da će ciljevi ove radne grupe biti članstvo u Jadranskoj povelji.

"S obzirom na strateški prioritet, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore je predložio radnu grupu za integraciju Kosova u Severnoatlantski savez (NATO)", rekao je on.

U međuvremenu, kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala je saopštila da je članstvo Kosova u NATO - "hitno".

„Članstvo Kosova ostaje strateški prioritet, Kosovo je dokazalo svoju posvećenost zaštiti zajedničkih vrednosti. Svi postupci i odluke jasno pokazuju demokratsku i miroljubivu orijentaciju naše države. S obzirom na trenutni kontekst ruske agresije protiv Ukrajine, članstvo Kosova je hitno“, rekla je ona.Ostale vesti

Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022