Vesti
Politika

Vlada Kosova oformila grupu za ubrzavanje NATO integracija

Kosovska vlada oformila je danas među-institucionalnu radnu grupu za ubrzanje procesa evroatlantskih integracija u NATO, saopšteno je iz vlade Kosova. Usvojeno je i pet nacrta zakona, kao i šest odluka vlade, a odlučeno je i da se zakonski prepozna antisemitski rečnik i ponašanje.
Vlada Kosova oformila grupu za ubrzavanje NATO integracija
Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

Čanovi ove grupe biće ministar spoljnih poslova i dijaspore koji istovremeno obavlja i funkciju predsedavajućeg, ministar odbrane, komandant KBS, predstavnik Kabineta predsednika, predstavnik Kabineta premijera i diplomatski predstavnik Kosova u NATO sedištu u Briselu.

Uz ovu, na predlog ministarstva spoljnih poslova i dijaspore koje predvodi Meljiza Haradinaj Stubla (AAK), doneta je i odluka da se naloži da nadležna tela „preduzmu sve neophodne proceduralne i pravne korake za priznavanje antisemitskog rečnika i ponašanja“. Ovim činom kosovska vlada nastoji da „promoviše i ojača sećanje na holokaust i borbu protiv antisemitizma“.

Ova odluka doneta je nakon što se sporazumom o ekonomskoj normalizaciji sa Beogradom, Kosovo obavezalo na međusobno priznanje sa Izraelom i otvaranje ambasade u Jerusalimu.

Vlada Avdulaha Hotija danas je usvojila i nacrt Zakona o privatnom međunarodnom pravu, nacrt Zakona o izmeni i dopuni Zakona o međunarodnoj pravnoj saradnji u progonu počinilaca krivičnih dela, nacrt Zakona o ratifikaciji sporazuma između Kosova i Italije o ekstradiciji okrivljenih, nacrt Zakona o ratifikaciji finansijskog ugovora između Vlade Kosova i Evropske investicione banke i nacrt Zakona o ratifikaciji sporazuma o pozajmici između Vlade Kosova i Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj.

Vlada Kosova je na svom 30. sastanku usvojila revidiranje "Srednjoročnog okvira rashoda za period 2021-2023". Dokument je izradilo Ministarstvo finansija u saradnji sa budžetskim organizacijama, kako bi se promene odrazile na ekonomske pokazatelja, koji su nastali kao rezultat pandemije kovida 19.

Takođe, radi sprovođenja mera deratizacije i dezinfekcije vladinih zgrada koje su pod upravom Ministarstva unutrašnjih poslova, danas je izdvojeno 230.000 evra.Ostale vesti

Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo.
  • 27.09.2020
Vučić o dijalogu: Za tango je potrebno dvoje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, za teška rešenja, ali i dodao da je za "tango potrebno dvoje".
  • 26.09.2020
Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Grenel: Obe strane za jezero Tramp
Beograd i Priština saglasni su da se jezero Gazivode ubuduće zove po predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu, objavio je na Tviteru njegov specijalni izaslanik za pregovore Ričard Grenel.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020