Vesti
Politika

Vlada Kosova oformila grupu za ubrzavanje NATO integracija

Kosovska vlada oformila je danas među-institucionalnu radnu grupu za ubrzanje procesa evroatlantskih integracija u NATO, saopšteno je iz vlade Kosova. Usvojeno je i pet nacrta zakona, kao i šest odluka vlade, a odlučeno je i da se zakonski prepozna antisemitski rečnik i ponašanje.
Vlada Kosova oformila grupu za ubrzavanje NATO integracija
Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

Čanovi ove grupe biće ministar spoljnih poslova i dijaspore koji istovremeno obavlja i funkciju predsedavajućeg, ministar odbrane, komandant KBS, predstavnik Kabineta predsednika, predstavnik Kabineta premijera i diplomatski predstavnik Kosova u NATO sedištu u Briselu.

Uz ovu, na predlog ministarstva spoljnih poslova i dijaspore koje predvodi Meljiza Haradinaj Stubla (AAK), doneta je i odluka da se naloži da nadležna tela „preduzmu sve neophodne proceduralne i pravne korake za priznavanje antisemitskog rečnika i ponašanja“. Ovim činom kosovska vlada nastoji da „promoviše i ojača sećanje na holokaust i borbu protiv antisemitizma“.

Ova odluka doneta je nakon što se sporazumom o ekonomskoj normalizaciji sa Beogradom, Kosovo obavezalo na međusobno priznanje sa Izraelom i otvaranje ambasade u Jerusalimu.

Vlada Avdulaha Hotija danas je usvojila i nacrt Zakona o privatnom međunarodnom pravu, nacrt Zakona o izmeni i dopuni Zakona o međunarodnoj pravnoj saradnji u progonu počinilaca krivičnih dela, nacrt Zakona o ratifikaciji sporazuma između Kosova i Italije o ekstradiciji okrivljenih, nacrt Zakona o ratifikaciji finansijskog ugovora između Vlade Kosova i Evropske investicione banke i nacrt Zakona o ratifikaciji sporazuma o pozajmici između Vlade Kosova i Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj.

Vlada Kosova je na svom 30. sastanku usvojila revidiranje "Srednjoročnog okvira rashoda za period 2021-2023". Dokument je izradilo Ministarstvo finansija u saradnji sa budžetskim organizacijama, kako bi se promene odrazile na ekonomske pokazatelja, koji su nastali kao rezultat pandemije kovida 19.

Takođe, radi sprovođenja mera deratizacije i dezinfekcije vladinih zgrada koje su pod upravom Ministarstva unutrašnjih poslova, danas je izdvojeno 230.000 evra.Ostale vesti

Hoti: Dijalog neće stati zbog Kosova
Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je uveren da u Prištini neće praviti kompromis da bi postigli konačni sporazum sa Beogradom.
  • 01.10.2020
Vučić: Zabrana ulaska Šarčeviću znak slabosti Prištine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je zabrana ulaska na Kosovo ministru obrazovanja Mladenu Šarčeviću samo znak slabosti Prištine.
  • 01.10.2020
Brisel: Radi se na održavanju nove runde dijaloga
U Evropskoj službi za spoljne poslove nastavljen je rad na organizovanju nove runde sastanaka u okviru dijaloga Beograda i Prištine, jer više ne postoji potreba za karantinom, potvrđeno je Tanjugu u Briselu.
  • 30.09.2020
Raspodela sredstava iz Fonda za ekonomski oporavak sledeće nedelje

Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je da se već sledeće nedelje očekuje početak raspodele 60 miliona evra iz Fonda za ekonomski oporavak.

  • 30.09.2020
Sunjok: Dijalog Beograda i Prištine napreduje
Specijalni predstavnik EU za Kosovo ambasador Tomaš Sunjok ocenio je danas da dijalog Beograda i Prištine napreduje,  da je pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) tema razgovora u okviru tog procesa, te izrazio nadu u postizanje sveobuhvatnog  sporazuma za rešavanje svih pitanja između dve strane.
  • 29.09.2020
Komična predstava oko
Transparenti koji su osvanuli nedavno na Gazivodama ne prestaju da privlače pažnju javnosti. Pojedini se sa njima sprdaju i smešni su im, za neke su oni deo američke predstave, dok Srbima na severu Kosova uopšte nije smešno. „Žao mi je što o sudbini celog jezera odlučuju ljudi koji nikakve veze sa tim nemaju“, kaže za RTV Kim Marko Rakić iz Lokalne inicijative „Link“.
  • 28.09.2020