Vesti
Politika

Vlada Kosova odlučila: Vrednost koeficijenta 105 evra

Vrednost koeficijenta na osnovu Zakonu o platama biće 105 evra, saopšteno je na današnjoj sednici Vlade. Zakon koji stupa na snagu za nekoliko dana reguliše pitanje plata za preko 82.000 službenika u javnom sektoru.

Vlada Kosova odlučila: Vrednost koeficijenta 105 evra
Vlada Kosova (Foto arhiva Kim)

Zakon o platama predviđa 136 nivoa koeficijenata, sa odnosom 2 do 18.

Najveća plata biće predsednika sa koeficijentom 18, odnosno 1.890 evra, predsednik Ustavnog suda će imati koeficijent 17,5, dok će 17 biti koeficijent za predsednika parlamenta i premijera. Poslanik i ministar imaće istu platu, sa koeficijentom 16,4.

Gradonačelnik Prištine imaće platu sa koeficijentom 15, dok će se plate ostalih razlikovati u zavisnosti od broja građana u tim opštinama.

Plata predsednika Vrhovnog suda biće sa koeficijentom 17.

Koeficijent za sudije kretaće se od 15,5 do 12 za sudiju Osnovnog suda i prvostepenog Privrednog veća. U tužilaštvu će plata glavnog tužioca biti sa koeficijentom 17.

Komandant KBS-a imaće koeficijent 15, dok će najmanju platu imati regrut/kadet KBS sa koeficijentom 2.

U policiji generalni direktor imaće platu sa koeficijentom 14,5 dok će policajac imati koeficijent 5. Kadet policije će imati koeficijent 2.

Plate nastavnika obačunavaće se sa koeficijentom od 5,6 za one u osnovnim školama i nižim srednjim školama, 5,8 je za nastavnike viših srednjih škola.

U zdravstvu, plate lekara će biti od 7,4 za lekare opšte prakse i 12 za specijaliste. Zakon predviđa naknadu za negu, noćni rad i prekovremeni rad .

Novčana vrednost koeficijenta utvrđena je godišnjim zakonom o budžetu, koji je ove godine povećan i za plate i naknade za 75 milona evra u odnosu na prošlu godinu.

Zakon o platama predviđa i umanjenje nivoa plata i to u dva slučaja, makroekonomskog šoka ili elementarne nepogode.Ostale vesti

Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023