Vesti
Politika

’’Vlada Kosova od Srbije nije dobila zahtev u vezi sa održavanjem referenduma’’

Srbima na Kosovu biće omogućeno da putem pošte ili u Kancelariji za vezu Srbije na Kosovu glasaju na referendumu koji organizuje Srbija o ustavnim promenama u pravosuđu, potvrdila je za Glas Amerike portparolka Vlade Kosova Rozafa Kelmendi. Ona je navela da kosovska vlada nije od Srbije dobila nikakav zahtev u vezi sa referendumom, javlja Glas Amerike.
’’Vlada Kosova od Srbije nije dobila zahtev u vezi sa održavanjem referenduma’’
Kosovska Mitrovica (Foto FoNet Dejan Jeremić)

Pojedini mediji objavili su u ponedeljak tu informaciju pozivajući se na neimenovane zvaničnike Vlade Kosova.

Rozafa Keljmendi, koja je i politička savetnice premijera Kosova, navela je u pisanoj izjavi za Glas Amerike da Vlada Kosova od Srbije nije dobila zahtev u vezi sa održavanjem referenduma.

“Nemamo nikakav zahtev Srbije o pitanju referenduma. Naš principijelni i velikodušni stav je sledeći: Srbi sa dvojnim državljanstvom mogu glasati poštom ili u Kancelariji za vezu Srbije na Kosovu. Građanima Srbije nismo odbijali pravo da učestvuju na izborima u Srbiji. Ipak, mora se napraviti razlika između referenduma o isključivo unutrašnjem pitanju jedne zemlje i izbora. U ovom slučaju, Srbija organizuje referendum o sistemu državnog uređenja Srbije, odnosno o sistemu pravosuđa, kao tendencija Vučića da Srbija izgleda kao demokratska i moderna država. Kako se veze između ilegalnih struktura i kriminalnih grupa sve više pojavljuju i jačaju, posebno na severu, radimo na integraciji kosovskih Srba u institucije Republike Kosova. Imamo dobru upravu koja ne diskriminiše i koja integriše”, navela je Rozafa Keljmendi.

Glavni urednik RTV Kim Goran Avramović kaže da ga ovakva odluka Vlade Kosova nimalo ne iznenađuje.

„Kosovo još jednom pokušava da potvrdi svoju državnost i dozvola kosovskim Srbima da glasaju putem pošte, odnosno u Kancelariji za vezu Republike Srbije je impliciranje i podržavanje onoga što bi se desilo u bilo kojoj drugoj državi gde se Srbi tretiraju kao strani građani i imaju pravo da glasaju u svojoj ambasadi, ondnosno da glasaju putem pošte“, rekao je Avramović za Glas Amerike.

Omogućavanje Srbima na Kosovu da glasaju na referendumu koji organizuje Srbija, je rezulat pritiska međunarodne zajednice na Prištinu, smatra predsednik Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi.

„Kurti je samo pre tri nedelje bio jasan da neće dozvoliti održavanje referenduma, čak je rekao da neće biti nikada više organizovani ni lokalni ni parlamentarni izbori, ali očigledno je veliki međunarodni pritisak na njega i verovatno na Ministarstvo spoljnih poslova Kosova učinilo svoje“, naveo je Šeholi.

Avramović i Šeholi za Glas Amerike navode da ih iznenađuje izostanak reakcije predstavnika Srba u kosovskim institucijama u vezi sa održavanjem referenduma i na Kosovu.

„Ono što čudi je ova vrlo glasna tišina srpskih prestavnika koji obično reaguju i na krađe u kokošinjcu, recimo u okolini Kline, a ne reaguju još na ove vesti koje smo juče dobili iz Prištine“, rekao je Avramović, dok je Šeholi naveo:

„Ono što je za mene veoma zagonetno i čudno je da ni u jednom trenutku nigde nisam video da jedina politička partija Srba na Kosovu - Srpska lista, nije se oglasila nigde da li je protiv ovoga što Kurti i Vlada Kosova i političke stranke Albanaca govore da ne može biti održan referendum“.

Glas Amerike zatražio je komentar i od predsednika Srpske liste Gorana Rakića u vezi sa najavama da će Srbima na Kosovu biti omogućeno glasanje na referendumu putem pošte ili Kancelarije za vezu Srbije na Kosovu, ali odgovor nije dobio.Ostale vesti

Protest u Prištini zbog najavljenog povećanja cena struje
Protest protiv povećanja cena struje biće održan 29. januara u Prištini u organizaciji Socijaldemokratske partije (PSD). Njen lider Dardan Molićaj poziva "sve građane i druge opozicione stranke da se pridruže skupu".
  • 20.01.2022
Ambasador SAD pri OEBS-u: Nadali smo se da će Kosovo dozvoliti referendum
Ambasador SAD pri OEBS-u Majkl Karpenter izjavio je da SAD imaju jasan stav u pogledu prava Kosova kao nezavisne države da određuje uslove za organizovanje izbora drugih država na svojoj teritoriji, ali je istakao da su se nadali da će Vlada Kosova nastaviti sa dosadašnjom praksom da se OEBS-u dozvoli prikupljanje glasova za referendum Srbije 16. januara.
  • 20.01.2022
Skupština Kosova: Saga o energetici i poskupljenju
Na današnjoj sednici Skupštine Kosova se raspravljalo o više pitanja, ali je jedno bilo u centru pažnje: rasprava o rastu cena struje, odnosno o novim tarifama električne energije za pojedine potrošače koje vlada, prema predlogu RUE, hoće da uvede. Očekivano, opozicija je to odbijala, optužujući aktuelnu vladu da ne ume da se nosi sa situacijom i da ne ume da upravlja krizom. Iz vladajuće stranke su i danas ponovili da je uvođenje blok tarifa neizbežno.
  • 20.01.2022
NATO obnavlja bazu u Albaniji
U obnovu vazduhoplovne baze Kučov u Albaniji, koja je danas počela, NATO će uložiti 51 milion evra, kako bi mogla biti korišćena za operacije Alijanse.
  • 20.01.2022
Narodna stranka: Nebriga vlasti za otimačinu srpske imovine na Kosovu
Poverenik Izvršnog odbora Narodne stranke za Kosovo Žarko Ristić izjavio je danas da je nebriga ove vlasti o interesima tamošnjih Srba i o imovini Srbije svakodnevna, kao i da je postalo očigledno da se vlasti u Beogradu neće o tome čak ni oglašavati.
  • 20.01.2022
Grvala u Grčkoj: Priznavanje Kosova bi bilo istorijski korak
Na sastanku kosovske ministarke spoljnih poslova Donike Grvale sa šefom grčke diplomatije Nikosom Dendiasom u Atini se govorilo o ekonomskoj saradnji Kosova i Grčke, ali i o političkim temama.
  • 20.01.2022