Vesti
Politika

’’Vlada Kosova od Srbije nije dobila zahtev u vezi sa održavanjem referenduma’’

Srbima na Kosovu biće omogućeno da putem pošte ili u Kancelariji za vezu Srbije na Kosovu glasaju na referendumu koji organizuje Srbija o ustavnim promenama u pravosuđu, potvrdila je za Glas Amerike portparolka Vlade Kosova Rozafa Kelmendi. Ona je navela da kosovska vlada nije od Srbije dobila nikakav zahtev u vezi sa referendumom, javlja Glas Amerike.
’’Vlada Kosova od Srbije nije dobila zahtev u vezi sa održavanjem referenduma’’
Kosovska Mitrovica (Foto FoNet Dejan Jeremić)

Pojedini mediji objavili su u ponedeljak tu informaciju pozivajući se na neimenovane zvaničnike Vlade Kosova.

Rozafa Keljmendi, koja je i politička savetnice premijera Kosova, navela je u pisanoj izjavi za Glas Amerike da Vlada Kosova od Srbije nije dobila zahtev u vezi sa održavanjem referenduma.

“Nemamo nikakav zahtev Srbije o pitanju referenduma. Naš principijelni i velikodušni stav je sledeći: Srbi sa dvojnim državljanstvom mogu glasati poštom ili u Kancelariji za vezu Srbije na Kosovu. Građanima Srbije nismo odbijali pravo da učestvuju na izborima u Srbiji. Ipak, mora se napraviti razlika između referenduma o isključivo unutrašnjem pitanju jedne zemlje i izbora. U ovom slučaju, Srbija organizuje referendum o sistemu državnog uređenja Srbije, odnosno o sistemu pravosuđa, kao tendencija Vučića da Srbija izgleda kao demokratska i moderna država. Kako se veze između ilegalnih struktura i kriminalnih grupa sve više pojavljuju i jačaju, posebno na severu, radimo na integraciji kosovskih Srba u institucije Republike Kosova. Imamo dobru upravu koja ne diskriminiše i koja integriše”, navela je Rozafa Keljmendi.

Glavni urednik RTV Kim Goran Avramović kaže da ga ovakva odluka Vlade Kosova nimalo ne iznenađuje.

„Kosovo još jednom pokušava da potvrdi svoju državnost i dozvola kosovskim Srbima da glasaju putem pošte, odnosno u Kancelariji za vezu Republike Srbije je impliciranje i podržavanje onoga što bi se desilo u bilo kojoj drugoj državi gde se Srbi tretiraju kao strani građani i imaju pravo da glasaju u svojoj ambasadi, ondnosno da glasaju putem pošte“, rekao je Avramović za Glas Amerike.

Omogućavanje Srbima na Kosovu da glasaju na referendumu koji organizuje Srbija, je rezulat pritiska međunarodne zajednice na Prištinu, smatra predsednik Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi.

„Kurti je samo pre tri nedelje bio jasan da neće dozvoliti održavanje referenduma, čak je rekao da neće biti nikada više organizovani ni lokalni ni parlamentarni izbori, ali očigledno je veliki međunarodni pritisak na njega i verovatno na Ministarstvo spoljnih poslova Kosova učinilo svoje“, naveo je Šeholi.

Avramović i Šeholi za Glas Amerike navode da ih iznenađuje izostanak reakcije predstavnika Srba u kosovskim institucijama u vezi sa održavanjem referenduma i na Kosovu.

„Ono što čudi je ova vrlo glasna tišina srpskih prestavnika koji obično reaguju i na krađe u kokošinjcu, recimo u okolini Kline, a ne reaguju još na ove vesti koje smo juče dobili iz Prištine“, rekao je Avramović, dok je Šeholi naveo:

„Ono što je za mene veoma zagonetno i čudno je da ni u jednom trenutku nigde nisam video da jedina politička partija Srba na Kosovu - Srpska lista, nije se oglasila nigde da li je protiv ovoga što Kurti i Vlada Kosova i političke stranke Albanaca govore da ne može biti održan referendum“.

Glas Amerike zatražio je komentar i od predsednika Srpske liste Gorana Rakića u vezi sa najavama da će Srbima na Kosovu biti omogućeno glasanje na referendumu putem pošte ili Kancelarije za vezu Srbije na Kosovu, ali odgovor nije dobio.Ostale vesti

Stoltenberg sa Kurtijem: NATO može i da poveća prisustvo svojih trupa
Nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljibinom Kurtijem, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da činjenica da je NATO na Kosovu sa skoro 4.000 vojnika pokazuje njegovu posvećenost i spremnost da interveniše u slučaju ugrožavanja stabilnosti.
  • 17.08.2022
Vučić sa Lajčakom: Srbija insistira na sprovođenju sporazuma
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 17.08.2022
DSK traži smenu ambasadora u Hrvatskoj jer je protiv njega podneta krivična prijava

Demokratski savez Kosova (DSK) zatražio je smenu ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berišaja, navodeći da je Agencija za borbu protiv korupcije danas podnela krivičnu prijavu protiv njega.

  • 17.08.2022
Ziade: Dijalog i kompromis jedini put ka stabilnosti
Uoči sastanka na visokom nivou između predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, šefica UNMIK-a Karoline Ziade poziva sve strane da se konstruktivno angažuju i podrže integritet procesa dijaloga uz podršku EU.
  • 17.08.2022
EU: Fokus dijaloga na postizanju sveobuhvatnog sporazuma
Iz Evropske unije je još jednom potvrđeno da će sutra, u četvrtak 18. avgusta, u Briselu biti nastavljen dijalog na najvišem nivou između predstavnika vlasti u Srbiji i na Kosovu.
  • 17.08.2022
Stoltenberg: Kfor spreman da reaguje ako stabilnost bude ugrožena
Generalni sekretar NATO Jans Stoltenberg rekao je posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da je potrebna odgovornost svih strana da bi se situacija na Kosovu poboljšala. On je pozvao Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i izubegnu nasilje. On je dodao da je Kfor spreman da inteveniše ukoliko bi stabilnost bila ugrožena.
  • 17.08.2022