Vesti
Politika

“Vlada Kosova ne može da spreči odlazak Albanaca”

Albanci odlaze sa Kosova zbog toga što nije došlo do promene vlasti, što nije došlo do poštovanja volje građana, a najveća odgovornost za ovakvu situaciju leži na premijeru Kosova Isi Mustafi, kaže Nedžmedin Spahiju.
“Vlada Kosova ne može da spreči odlazak Albanaca”
Nedžmedin Spahiju (Foto arhiva Kim)

Analitičar i profesor političkih nauka Univerziteta AAB u Prištini Nedžmedin Spahiju izjavio je za Kontakt Plus Radio da Vlada Kosova ne može da spreči odlazak i što god da uradi, to bi imalo kontra efekat.

“Isa Mustafa je pruzeo na sebe odgovornost za ovaku situaciju čim je napravio jednu veleizdaju. On je u predizbornoj kampanji obećao da će praviti koaliciju sa bilo kojom strankom na Kosovu osim sa DPK, onda je sve stranke prevario i napravio koaliciju upravo sa njima”, ističe Spahiju.

Spahiju dodaje da je tim činom građanima Kosova oduzeta nada da će doći do bilo kakvih promena na Kosovu. Prema rečima Spahijua sprovođenjem Briselskog sporazuma, Albancima je lakše da dođu do zemalja zapadne Evrope.

„Mnogo je teže rešavati probleme koji postoje u kosovskom društvu, a to su problemi ekonomskog razvoja i demokratije. Briselskim sporazumom olakšan je put Albancima do zemalja zapadne Evrope, jer su oni sada u mogućnosti da sa svojim ličnim kartama prolaze kroz Srbiju. Kada su ljudi odlučni da odu, oni će i otići, bilo kojim putem. Mogli bi ići i čamcima preko Albanije i Jadranskog mora i preći u Italiju, to bi bilo samo malo teže i opasnije“, rekao je Spahiju.

On navodi da međunarodna zajednica ima deo odgovornosti za masovno emigriranje Albanaca sa Kosova, kao i da  će  odlazak građana sa Kosova biti u porastu, sve dok ne padne Vlada u Prištini, mada se i tada stvari neće puno poboljšati.

„U momentu kada je trebalo da interveniše i da pomogne da se nakon izbora formira demokratska vlada, oni su insistirali da ipak DPK Hašima Tačija  ostane na vlasti, iako su već ima dva mandata. To je katastrofalna i krupna greška koja se lomi o Kosovo i građane Kosova, a onda i na region i šire, kao što je slučaj  sa zemljama koje sada trpe azilante“, zaključuje Spahiju.Ostale vesti

Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020
Drecun: Meka moć EU pala na ispitu
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je Nemačka vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja.
  • 24.05.2020
Nemačka i Francuska traže hitan nastavak dijaloga

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas i njegov francuski kolega Žan-Iv Le Drian objavili su zajedničko saopštenje u kome su pozvali na hitan nastavak dijaloga između Kosova i Srbije pod vođstvom Evropske unije.

  • 23.05.2020
Iz Grenelove kancelarije negiraju da postoji rok za sporazum
Portparol američkog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Dik Kastin demantovao je navode odlazećeg kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Ričard Grenel želi da do septembra bude postignut sporazum Beograda i Prištine.
  • 22.05.2020