Vesti
Politika

Vlada Kosova: Izdvojena sredstva za zaposlene u školama, zdravstvu i policiji

"Članstvo u Nato-u i EU, kao i bezbednost u pogledu životne sredine, ali i razvoj socijalne i tržišne ekonomije, definišu odbrambene i bezbednosne politike i potvrđuju da Kosovo teži ka dobrosusedstvu", rekao je premijer u tehničkom mandatu Avdulah Hoti na sednici Vlade u Prištini. Prilikom današnjeg zasedanja izdvojena su sredstva za zaposlene u školi, policiji i zdravstvu, istakla je ministarka finansija Hikmete Bajrami.
Vlada Kosova: Izdvojena sredstva za zaposlene u školama, zdravstvu i policiji
Detalj sa sednice (Foto Kim)

Na sednici Vlade usvojena je Odredba o strategiji bezbednosti Kosova. Vršilac dužnosti premijera Kosova Avdulah Hoti kazao je da strategija garantuje sigurnost za sve građane, ali i članstvo u Nato.

"Strategiju su pokrenuli i podržali naši strateški partneri. Ona garantuje sigurnost svih građana. Članstvo u NATO-u i EU, kao i bezbednost u pogledu životne sredine, socijalne i tržišne ekonomije definišu odbrambene bezbednosne politike i potvrđuju da Kosovo teži dobrosusedstvu", poručio je Hoti.

Ministraka finasija na Kosovu Hikmete Bajrami tokom sednice kazala je da je izdvojeno 3 milona evra pomoći školama u borbi protiv pandemije koronavirusa.

"Od 5 miliona koje smo iz fonda za ekonomski oporavak izdvojili, opredelili smo 3 miliona evra za Ministarstvo prosvete, tačnije za napredak školske godine, ovo je prvi dodatak koji će biti isplaćen u februaru. To uključuje svo osoblje koje se bavi osnovnim i srednjim obrazovanjem", rekla je Bajrami.

Ona je najavila da će za februar i mart biti izdvojeno 700 hiljada evra za policajce, 180 hiljada evra za vatrogasce, 78 hiljada evra za radnike u socijalnim centrima, 100 hiljada evra za zdravstvene radnike, za tehničke radnike za uslugu čišćenja i obezbeđivanje zdravstvenih ustanova 160 hiljada evra.

Nakon održane sednice novinarske ekipe bile su uskraćne za postavljanje pitanja.Ostale vesti

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
  • 04.03.2021
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
  • 04.03.2021
“Sporazum”: Ima li mesta za Srpsku listu u novoj Vladi Kosova
Podrškom Srpskoj listi Beograd je želeo da pošalje poruku za potrebom interne homogenizacije unutar srpske zajednice na Kosovu. S druge strane je nemogućnost da se uspostavi autohtona snaga kosovskih Srba kao politička alternativa toj listi, ocenio je u emisiji “Sporazum” predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović, komentarišući rezultate nedavno održanih vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.
  • 04.03.2021
Grenel: Kurti je uvek bio antiamerički nastrojen
Bivši specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel kritikovao je pobednika parlamentarnih izbora na Kosovu Aljbina Kurtija da je uvek bio antiamerički nastrojen.
  • 04.03.2021
Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021