Vesti
Politika

Vlada Aljbina Kurtija još uvek bez programa

Iako je prošlo 16 dana od kako je na dužnosti, izvršna vlast na Kosovu će svoj program i plan delovanja objaviti krajem ove ili početkom nedelje. Prema najavama, vlada koju predvodi Aljbin Kurti završiće će program rada tokom narednog vikenda. 
Vlada Aljbina Kurtija još uvek bez programa
Ilustracija (Foto Kosova Press)

Za razliku od prošlog puta, celodnevni sastanak premijera Kurtija sa podređenima biće održan u zgradi vlade. Zbog kašnjenja civilno društvo izražava zabrinutost, iako njegovi predstavnici navode da je i ranije bilo kašnjenja u izradi upravljačkog programa. Opozicija navodi da je Kurti uhvaćen nespreman nakon pobede 14. februara.

U vezi sa sa izradom nacrta vladinog programa, portparol izvršne valsti Perparim Krieziu, za Kosova Press kaže da će on biti završen tokom vikenda na celodnevnom sastanku vladinog kabineta u zgradi Vlade.

„Za vikend se očekuje organizovanje celodnevnog sastanka sa kabinetom u zgradi vlade, tokom kojeg će biti finalizovan vladin program i plan delovanja“, naveo je on u pismenom odgovoru za Kosova Press.

Predsedavajući AAK Ramuš Haradinaj smatra ovo odlaganje iznenađujućim i navodi da postoji mogućnost da će Kurti pobeći od odgovornosti koje ima.

„Istražili smo i saznali da nisu spremni za odgovornosti koje su preuzeli. Ali, naša namera nije da stvaramo prepreke, već da pomognemo. Vidimo da u parlamentu nisu predstavili upravljački program, što je iznenađujuće. Ali, to nije poenta danas. Cilj je da vam pomognemo, ne želimo da gospodinu Kurtiju damo razlog da nas ponovo šalje na izbore. Prvi put je on sam razrešio vladu, pa želimo da mu pružimo uveravanje da ne treba bežati od odgovornosti. Pobedio si, stekao si priliku da obavljaš posao, mi ćemo vam pomoći. Postoji stvarna mogućnost da Kurti pobegne od odgovornosti iako ima većinu. Ako su toliko nespremni, postoji mogućnost da pobegnu od odgovornosti“, kazao je Haradinaj.

Emir Abraši iz „Demokratije plus“ kaže da bi vlada do sada trebala da ima makar u nacrtu jasan programa rada.

„Vlada je već ušla u treću nedelju rada. Najmanje bi trebalo da do sada ima bar jasne nacrte svog programa. Ali, to se nije dogodilo i čekamo njegovo odobrenje. Međutim, još nije kasno, jer imamo slučajeva u prošlosti kada se dešavalo da i duže nisu imali konkretne planove rada vlade“, kaže on.

Abraši smatra da prvi prioritet Kurtijeve vlade treba da bude borba protiv pandemije i vakcinacija građana.

„Prvi prioritet je borba protiv pandemije, vakcinisanje građana. Na unutrašnjem planu, jačanje reda i zakona i ekonomski oporavak. Na spoljnom, vlada treba da ima za prioritet zaključak procesa dijaloga (sa Beogradom) i jačanje međunarodnog subjektiviteta Kosova“, kaže on.

Premijer Aljbin Kurti stupio je na dužnost 23. marta ove godine, nakon što je dan ranije dobio potrebne glasove u Skupštini Kosova.Ostale vesti

Kurti putuje u Brisel naredne nedelje, ne sastaje se sa Vučićem
Kosovski premijer Aljbin Kurti boraviće sledeće nedelje u Briselu, gde će se sastati sa predstavnicima EU, ali neće biti susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio je portparol kosovske vlade Perparim Kruezeiu.
  • 21.04.2021
Nakon formiranja novih kosovskih vlasti i odluke da će premijer Aljbin Kurti predvoditi kosovsku delegaciju u razgovorima sa Beogradom, postavlja se  pitanje kakva su očekivanja Međunarodne zajednice, a pre svega EU i SAD, od nastavka dijaloga u Briselu.
  • 21.04.2021
Demokracija: Kurti i Vučić sledeće nedelje u Briselu, a potom u Parizu
Pozivajući se na međunarodne izvore prištinski portal "Demokracia.com" objavio je da se sledeće nedelje očekuje da kosovski premijer Aljbin Kurti otputuje u Brisel kako bi se sastao sa visokim evropskim zvaničnicima.
  • 21.04.2021
Palestina od islamskih zemalja traži prekid odnosa sa Prištinom
Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.
  • 20.04.2021
„SAD podržavaju napore za nastavak dijaloga BG i PR“
„SAD nastaviće da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročnom priznanju“, navodi se u pismu predsednika SAD Džozefa Bjadena upućnom predsednici Kosova Vjosi Osmani.
  • 20.04.2021
Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021