Vesti
Politika

Vlada Aljbina Kurtija još uvek bez programa

Iako je prošlo 16 dana od kako je na dužnosti, izvršna vlast na Kosovu će svoj program i plan delovanja objaviti krajem ove ili početkom nedelje. Prema najavama, vlada koju predvodi Aljbin Kurti završiće će program rada tokom narednog vikenda. 
Vlada Aljbina Kurtija još uvek bez programa
Ilustracija (Foto Kosova Press)

Za razliku od prošlog puta, celodnevni sastanak premijera Kurtija sa podređenima biće održan u zgradi vlade. Zbog kašnjenja civilno društvo izražava zabrinutost, iako njegovi predstavnici navode da je i ranije bilo kašnjenja u izradi upravljačkog programa. Opozicija navodi da je Kurti uhvaćen nespreman nakon pobede 14. februara.

U vezi sa sa izradom nacrta vladinog programa, portparol izvršne valsti Perparim Krieziu, za Kosova Press kaže da će on biti završen tokom vikenda na celodnevnom sastanku vladinog kabineta u zgradi Vlade.

„Za vikend se očekuje organizovanje celodnevnog sastanka sa kabinetom u zgradi vlade, tokom kojeg će biti finalizovan vladin program i plan delovanja“, naveo je on u pismenom odgovoru za Kosova Press.

Predsedavajući AAK Ramuš Haradinaj smatra ovo odlaganje iznenađujućim i navodi da postoji mogućnost da će Kurti pobeći od odgovornosti koje ima.

„Istražili smo i saznali da nisu spremni za odgovornosti koje su preuzeli. Ali, naša namera nije da stvaramo prepreke, već da pomognemo. Vidimo da u parlamentu nisu predstavili upravljački program, što je iznenađujuće. Ali, to nije poenta danas. Cilj je da vam pomognemo, ne želimo da gospodinu Kurtiju damo razlog da nas ponovo šalje na izbore. Prvi put je on sam razrešio vladu, pa želimo da mu pružimo uveravanje da ne treba bežati od odgovornosti. Pobedio si, stekao si priliku da obavljaš posao, mi ćemo vam pomoći. Postoji stvarna mogućnost da Kurti pobegne od odgovornosti iako ima većinu. Ako su toliko nespremni, postoji mogućnost da pobegnu od odgovornosti“, kazao je Haradinaj.

Emir Abraši iz „Demokratije plus“ kaže da bi vlada do sada trebala da ima makar u nacrtu jasan programa rada.

„Vlada je već ušla u treću nedelju rada. Najmanje bi trebalo da do sada ima bar jasne nacrte svog programa. Ali, to se nije dogodilo i čekamo njegovo odobrenje. Međutim, još nije kasno, jer imamo slučajeva u prošlosti kada se dešavalo da i duže nisu imali konkretne planove rada vlade“, kaže on.

Abraši smatra da prvi prioritet Kurtijeve vlade treba da bude borba protiv pandemije i vakcinacija građana.

„Prvi prioritet je borba protiv pandemije, vakcinisanje građana. Na unutrašnjem planu, jačanje reda i zakona i ekonomski oporavak. Na spoljnom, vlada treba da ima za prioritet zaključak procesa dijaloga (sa Beogradom) i jačanje međunarodnog subjektiviteta Kosova“, kaže on.

Premijer Aljbin Kurti stupio je na dužnost 23. marta ove godine, nakon što je dan ranije dobio potrebne glasove u Skupštini Kosova.Ostale vesti

Šest slučajeva nepoštovanja izbornog zakona i ometanja glasanja
Državni tužilac Kosova saopštio je da je do juče na celoj teritoriji Kosova, u vezi sa izbornim procesom, registrovano šest slučajeva u koje je uključeno 14 osoba, od kojih je 13 pritvoreno. U opštini Klokot uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su počinile krivična dela kršenje slobodnog opredeljenja birača i davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem.
  • 18.10.2021
Šubarić zahvaljuje građanima i predsedniku Vučiću

Prvi put nakon pobede na lokalnim izborima u Gračanici oglasila se Ljiljana Šubarić i to putem društvene mreže Fejsbuk.

  • 18.10.2021
Petković čestitao Srpskoj listi
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srpskoj listi pobedu na kosovskim lokalnim izborima.
  • 18.10.2021
Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021