Vesti
Politika

Vjosa zatražila od Čavušoglua podršku za članstvo Kosova u SE

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se danas sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom, sa kojim je razgovarala o bilateralnoj saradnji u oblastima spoljne politike, odbrane, trgovine i drugim oblastima od zajedničkog interesa. Tom prilikom ona je zatražila podršku Turske za članstvo Kosova u Savetu Evrope.
Vjosa zatražila od Čavušoglua podršku za članstvo Kosova u SE
Vjosa Osmani i Mevlut Ćavušoglu (Foto Fejsbuk Vjosa Osmani)

Predsednica Кosova Vjosa Osmani rekla je da su odnosi Кosova i Turske strateški i da je ova zemlja među glavnim partnerima Кosova u NATO.

Na sastanku sa turskim ministrom inostranih poslova Mevlutom Čavušogluom, Osmani je ponovila stav da je članstvo Кosova i regiona u evroatlantskim strukturama neophodno.

„Izuzetno cenim jasnu podršku predsednika Erdogana članstvu Кosova u NATO i drugim međunarodnim organizacijama. Takva podrška Turske nam je potrebna za članstvo Кosova u Savetu Evrope“, dodala je Osmani.

U saopštenju Кancelarije predsednice navodi se da su Osmani i Čavusoglu razgovarali i o aktuelnim dešavanjima u regionu i Evropi, pri čemu je naglašeno da integracija Zapadnog Balkana u evroatlantske strukture sprečava ruske uticaj u regionu i tendencija destabilizacije.

„Turska zajednica na Кosovu i velikoalbanska dijaspora u Turskoj su snažan most između dve zemlje“, rekla je Osmani, poručivši da odnosi dve zemlje imaju potencijal za dalje produbljivanje, posebno u oblasti investicija, kao i povećanje izvoza sa Кosova u Tursku.

Čavušoglu sa Kurtijem o unapređenju saradnje

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je u objavi na Tviteru naveo da je razgovarao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o mogućnostima unapređenja saradnje.

"Naglasili smo opasnost koju predstavlja prisustvo Feto organizacija za Kosovo. Razgovarali smo o modalitetima za unapređenje naše saradnje sa premijerom Kurijem", napisao je Čavušoglu.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022