Vesti
Politika

Vjosa Osmani želi da poseti sever Kosova

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izrazila je želju da poseti opštine na severu.
Vjosa Osmani želi da poseti sever Kosova
Vjosa Osmani (Foto Predsedništvo Kosova)

Ona je, nakon jučerašnjeg sastanka sa gradonačelnikom Južne Mitrovice Bedrijem Hamzom, rekla da planira da obiđe sve opštine na Kosovu, uključujući i one na severu.

"Želim da posetim sever što pre, kako Severnu Mitrovicu, tako i ostale opštine. Svi građani, bez obzira na etničku pripadnost, ravnopravni su u ovom društvu. Treba da sednemo da razgovaramo o zahtevima koje građani imaju i o izazovima sa kojima se suočavaju", rekla je Osmani.

Dodala je da na severu Kosova postoje problemi u vezi sa vladavinom prava.

"Srpske paralelne strukture i dalje su prisutne na severu Kosova. Na severu zemlje, nažalost, postoje problemi sa vladavinom prava zbog kriminalnih grupa koje finansira i podržava Srbija. Nikada nije bilo problema sa ljudima koji žive tamo, već sa onima koji su činili i čine krivična dela, plaše građane i uskraćuju im pravo na slobodu izražavanja", izjavila je Osmanijeva.

Poručila je da je Južna Mitrovica jedna od opština na Kosovu koje su prioritet kada su u pitanju investicije, pogotovo strane.

"Nivo nezaposlenosti može da se smanji investicijama. Dajemo sve od sebe da povećamo broj investitora iz inostranstva, posebno ulaganja koja su usmerena na otvaranje novih radnih mesta. Mitrovica ima potencijal za tako nešto, od ulaganja u energetski sektor, do investicija kada je u pitanju turizam", rekla je kosovska predsednica.

Dodala je da je sa gradonačelnikom Južne Mitrovice razgovarala i o zaštiti životne sredine.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022