Vesti
Politika

Vjosa Osmani u poseti Briselu

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani boravi u Briselu, gde će se sastati sa zvaničnicima Belgije, kao i sa predstavnicima institucija Evropske unije.
Vjosa Osmani u poseti Briselu
Vjosa Osmani (Foto arhiva Kim)

Najavljeno je da će se Vjosa Osmani u utorak sastati sa predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem i komesarom EU za susedstvo i proširenje, Oliverom Varheljijem, iako teme razgovora nisu objavljene.

Prema izvorima iz EU, kako piše prištinska štampa, očekuje se da se razgovara o trenutnoj situaciji na Kosovu, izbornom procesu, sučeljavanju sa pandemijom koronavirusa, kao i o dijalogu sa Srbijom.

Na Kosovu će se održati vanredni parlamentarni izbori 14. februara, a od ovog izbornog procesa EU je ranije izjavila da očekuje da bude "transparentan, inkluzivan i u skladu sa evropskim standardima".

EU se nada da će i nakon izbora, bez obzira na to ko će formirati sledeću vladu, Kosovo nastaviti svoju posvećenost dijalogu sa Srbijom, u kojem posreduje EU.

Očekuje se da će tema razgovora na sastancima Vjose Osmani sa zvaničnicima EU biti i pomoć koju Evropska unija nudi Kosovu u suočavanju sa pandemijom koronavirusa, a posebno priprema za kampanju vakcinacije.Ostale vesti

Kampanja pre zvanične kampanje?: Mirićima nova kuća, stanarima u
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i njegove kolege iz Srpske liste danas su uručili ključeve novoizgrađene kuće porodici Mirić i obišli radove na renoviranju naselja "Bergen" u Ugljaru. Iako kampanja za izbore još nije počela, ipak su poručili da je Srpska lista jedinstevena i da to jedinstvo ne mogu da naruše ni "vetrovi koji će povremeno duvati".
  • 26.01.2021
Kosnet: Američki vojnici nisu poginuli radi velike Albanije ili velike Srbije
Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet usprotivio se formiranju takozvane velike Albanije i rekao da "američki vojnici nisu poginuli da bi stvorili veliku Albaniju ili veliku Srbiju".
  • 26.01.2021
Rakić, Jevtić i Simić u opštini Gračanica
Potpredsednik tehničke vlade Kosova Goran Rakić, ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i šef poslaničke grupe Srpske liste u Skupštini Кosova Igor Simić u poseti su opštini Gračanica.
  • 26.01.2021
IPŽP sutra odlučuje o žalbama stranaka
Izborni panel za žalbe i predstavke sutra će doneti odluku na osnovu žalbi koje su pojedine političke partije podnele CIK-u nakon odluke za neverifikaciju određenih lista.
  • 25.01.2021
Pokret Samoopredeljenje podneo žalbu na odluku CIK-a

Pokret Samoopredeljenje podneo je Izbornom panelu za žalbe i predstavke žalbu na odluku Centralne izborne komisije, koja nije potvrdila listu kandidata za poslanike ovog političkog entiteta, jer su u protekle tri godine bili krivično osuđivani.

  • 24.01.2021
Haradinajeva partija podnela žalbu na odluku CIK-a
Pošto Centralna izborna komisija nije verifikovala listu kandidata, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja podnela je žalbu Izbornom veću za zalbe i predstavke.
  • 23.01.2021