Vesti
Politika

Vjosa Osmani predsednica Kosova

Vjosa Osmani izabrana je na današnjoj Skupštini u trećem krugu za predsednicu Kosova.
Vjosa Osmani predsednica Kosova
Vjosa Osmani (Foto Ljajmi.net)

Osmani je dobila 71 glas u trećem krugu, čime je zauzela poziciju predsednika Kosova. 

U trećem krugu bilo je 11 nevažećih glasova. 

Protivnik Vjosi Osmani bio je Nasuf Bejta.

Nakon izbora predsednika, intonirana je himna Kosova.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Filip Kosnet čestitao je Vjosi Osmani izbor na mesto kosovskog predsednika, kao i poslanicima koji su glasali.

„Čestitam Vjosi Osmani na izboru za predsednika i onim poslanicima koji su obavljali svoju dužnost članova Skupštine. SAD ostaju posvećene bliskom partnerstvu sa  Kosovom radi izgradnje budućnosti mira, pravde i prosperiteta za sve građane“, navodi se objavi Kosneta.
Ostale vesti

Palestina od islamskih zemalja traži prekid odnosa sa Prištinom
Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.
  • 20.04.2021
„SAD podržavaju napore za nastavak dijaloga BG i PR“
„SAD nastaviće da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročnom priznanju“, navodi se u pismu predsednika SAD Džozefa Bjadena upućnom predsednici Kosova Vjosi Osmani.
  • 20.04.2021
Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021
Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021