Vesti
Politika

Vjosa Osmani predsednica Kosova

Vjosa Osmani izabrana je na današnjoj Skupštini u trećem krugu za predsednicu Kosova.
Vjosa Osmani predsednica Kosova
Vjosa Osmani (Foto Ljajmi.net)

Osmani je dobila 71 glas u trećem krugu, čime je zauzela poziciju predsednika Kosova. 

U trećem krugu bilo je 11 nevažećih glasova. 

Protivnik Vjosi Osmani bio je Nasuf Bejta.

Nakon izbora predsednika, intonirana je himna Kosova.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Filip Kosnet čestitao je Vjosi Osmani izbor na mesto kosovskog predsednika, kao i poslanicima koji su glasali.

„Čestitam Vjosi Osmani na izboru za predsednika i onim poslanicima koji su obavljali svoju dužnost članova Skupštine. SAD ostaju posvećene bliskom partnerstvu sa  Kosovom radi izgradnje budućnosti mira, pravde i prosperiteta za sve građane“, navodi se objavi Kosneta.
Ostale vesti

Šest slučajeva nepoštovanja izbornog zakona i ometanja glasanja
Državni tužilac Kosova saopštio je da je do juče na celoj teritoriji Kosova, u vezi sa izbornim procesom, registrovano šest slučajeva u koje je uključeno 14 osoba, od kojih je 13 pritvoreno. U opštini Klokot uhapšene su četiri osobe zbog sumnje da su počinile krivična dela kršenje slobodnog opredeljenja birača i davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem.
  • 18.10.2021
Šubarić zahvaljuje građanima i predsedniku Vučiću

Prvi put nakon pobede na lokalnim izborima u Gračanici oglasila se Ljiljana Šubarić i to putem društvene mreže Fejsbuk.

  • 18.10.2021
Petković čestitao Srpskoj listi
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je Srpskoj listi pobedu na kosovskim lokalnim izborima.
  • 18.10.2021
Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

  • 17.10.2021
Stojanović: Izborni rezultat u Gračanici je posledica obećanja, pritisaka i ucena
Branimir Stojanović je, komentarišući preliminarne izborne rezultate za Opštinu Gračanica, rekao da su oni posledica prevelikih obećanja, te ucena i pritisaka na birače od strane Srpske liste.
  • 17.10.2021
Gračanica: Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi
Prema malom uzorku obrađenih listića od strane CIK (do 21:10 časova, 13,37%) kandidatkinja Srpske liste Ljiljana Šubarić ubedljivo vodi u odnosu na nezavisnog kandidata Branimira Stojanovića.
  • 17.10.2021