Vesti
Politika

Vjosa Osmani otputovala u Brisel

Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u Brisel gde ć́e predstavljati Kosovo na sastanku lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana.
Vjosa Osmani otputovala u Brisel
Predsednica Kosova Vjosa Osmani i predsednica EP Roberta Metsola (Foto Tviter@VjosaOsmaniPRKS)

Osmanijeva će na sastanku lidera EU i Zapadnog Balkana "preneti jasnu poruku naroda Kosova o potrebi ubrzanja procesa integracije, počev od liberalizacija viza koja je i više nego zakasnela, do podrške statusu zemlje kandidata za Kosovo nakon prijave", saopšteno je medijima iz njenog kabineta.

"Lideri EU i Zapadnog Balkana u Briselu će, između ostalog, razgovarati o procesu proširenja i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, koordinaciji sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, kao i geostrateškim izazovima koji proizilaze iz ruske agresije u Ukrajini", navedeno je.

Vjosa Osmani se odmah po dolasku u Brisel sastala sa predsednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom.

"Divna razmena sa predsednicom Evropskog parlamenta Metsolom o hitnoj potrebi da se nadgradi volja Evropskog parlamenta i ponovo osnaže evropske integracije, počevši od liberalizacije viza. Preduzeli smo sve neophodne korake da približimo naše ljude evropskoj uniji, u duhu naših zajedničkih vrednosti", napisala je Osmanijeva na Tviteru.

Vjosa Osmani će se u Briselu susresti i sa "drugim šefovima zemalja partnera EU kako bi povećala podršku evropskom putu Kosova", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022