Vesti
Politika

Vjosa Osmani organizuje Forum za žene, mir i bezbednost

Predsednica Kosova Vjosa Osmani najavila je održavanje Foruma za žene, mir i bezbednost na Kosovu 22. i 23. oktobra.
Vjosa Osmani organizuje Forum za žene, mir i bezbednost
Ilustracija (Foto Predsedništvo Kosova)

"Izgradnja saveza za održivi mir", biće tema ovog dvodnevnog skupa, a cilj je "da se podigne svest o potrebi prepoznavanja i promocije sposobnosti žena i devojaka, kako da aktivno i sadržajno doprinesu mirovnim i bezbednosnim procesima".

"Prvo izdanje Foruma biće posvećeno nasleđu bivše sekretarke SAD Medlin Olbrajt. Forum će okupiti na Kosovu lidere iz regiona i sveta, akademike, predstavnike međunarodnih organizacija, civilnog društva i ličnosti odgovorne za sprovođenje ove agende", navodi se u saopštenju iz Kabineta predsednice Kosova koje je dostavljeno medijima.

Kako se dodaje, organizacija ovog međunarodnog foruma je jedna od obaveza u okviru "Samita za demokratiju".

"Forum će služiti kao platforma za razmenu najboljih praksi i lekcija naučenih iz iskustava zemalja učesnica, razvoj sveobuhvatnih i rodno izbalansiranih politika, kao i osmišljavanje novih okvira delovanja radi kontinuiranih promena arhitekture bezbednosti i mira u Evropi i šire".

Forum se organizuje u saradnji sa potpredsednicom Vlade i ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom Švarc, a uz podršku "lokalnih i međunarodnih partnera".Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022