Vesti
Politika

Vjosa Osmani na sastanku sa predstavnicima Venecijanske komisije

Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa predstavnicima Venecijanske komisije koju su činili izvestilac Graini Mekmorov, zamenik sekretara Šnuc Dur, kao i šef Kancelarije Saveta Evrope na Kosovu Frenk Pauer.
Vjosa Osmani na sastanku sa predstavnicima Venecijanske komisije
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sa predstavnicima Venecijanske komisije (Foto ZPRK)

Tokom sastanka Osmani je objasnila potrebu za procesom provere u pravosudnom sistemu Kosova, sa neophodnim ustavnim i zakonskim izmenama.

Predsednica Kosova je naglasila "da je autentični i profesionalni proces provere od vitalnog značaja za jačanje vladavine prava, kao i za garantovanje integriteta, efikasnosti i profesionalizma pravosudnog sistema. Kao takav, proces provere ima za cilj jačanje kvaliteta pravosudnog sistema, što direktno utiče na poboljšanje života građana Kosova".                                                                          

Tokom sastanka razgovaralo se o odnosima i profesionalnoj saradnji između Kosova i Venecijanske komisije.

Osmani je izrazila za hvalnost za kontinuiranu podršku koju Venecijanska komisija pruža Kosovu.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022