Vesti
Politika

"Vjosa Osmani ministar spoljnih poslova ili predsednica skupštine"

Vođa Pokreta "Samoopredeljenje", Aljbin Kurti, sastaće se u Prištini sa liderima Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom i Vjosom Osmani, čime će nezvanično otvoriti razgovore o formiranju koalicije i nove kosovske vlade, nakon što su te dve stranke osvojile najviše glasova na parlamentarnim izborima 6. oktobra.
Vjosa Osmani (Foto kosovapress.com)

Aljbin Kurti je u intervjuu za TV Kljan u Tirani rekao da mesto premijera ne može biti tema razgovora, jer je narod Kosova to odlučio 6. oktobra.

"Ko osvoji najveći broj glasova, dobija mesto premijera. Pobednička stranka dobija mandat od predsednika za formiranje nove vlade. Samoopredeljenje će voditi novu vladu, u protivnom ćemo ponovo morati na izbore", rekao je Kurti.

Upitan o mestu koje bi kandidat za premijera DSK Vjosa Osmani mogla da dobije, Kurti je naveo da sada ostaje da se vidi koji je plan "B".

"Ne znam šta je plan B. Imao sam odličnu saradnju sa gospođom Osmani, kao kolege u parlamentu. Verujem da ćemo zajedno dobro da upravljamo. Verujem da bi uradila sjajan posao kao ministar spoljnih poslova ili kao predsednik Skupštine", otkrio je Kurti.

O dijalogu sa Beogradom, Kurti je ponovio da se zalaže za principijelan dijalog i misli da dijalog treba da bude dobro pripremljen kako ne bi propao, te da će taksu na srpsku robu zameniti principom reciprociteta.

"Ponašaćemo se simetrično u svim aspektima u odnosu na Srbiju", podvukao je Kurti i istakao da su Sjedinjene Države preuzele vodeću ulogu u procesu dijaloga.

"Stvoriću pregovarački tim zajedno sa opozicijom i neću da dozvolim da nas Srbija podeli. Ja ću da vodim dijalog... Predsednik će biti predsednik. On je predstavnik spoljne politike, ali ne kreira spoljnu politiku", zaključio je Aljbin Kurti.Ostale vesti

Radna grupa će razmatrati ukidanje takse
Kosovsko Ministarstvo ekonomije formiralo je tim za identifikaciju trgovinskih barijera i on će Vladi Kosova preporučiti uklanjanje ili zadržavanje stopostotne takse na uvoz srpske robe.
  • 25.02.2020
Vučić, floskule, njihova značenja i tumačenja
Političari i analitičari na Kosovu različito tumače nedavnu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića "da će ove godine Srbiji po pitanju Kosova biti ponuđeno nešto što će teško moći da odbije, ali neće smeti da prihvati".
  • 24.02.2020
Protest zbog najave ukidanja takse
Aktivisti Alijanse za budućnost Kosova organizovali su u Prištini simboličnu akciju protiv najave premijera Aljbina Kurtija da će ukinuti taksu od 100 odsto na srpske i proizvode iz Bosne i Hercegovine.
  • 24.02.2020
Rašić: Ukidanje takse će odblokirati proces dijaloga
Ukidanje ili bar suspenzija taksi dovela bi do prekida blokade procesa dijaloga Beograda i Prištine, smatra predsednik PDS-a Nenad Rašić.
  • 24.02.2020
Uzurpirana imovina, bezbednosna i ekonomska situacija u povratničkim sredinama, glavni su razlozi što je proces povratka na Kosovu u stagnaciji, zaključili su ministar Dalibor Jevtić i šef misije Oebsa Jan Bratu.
  • 24.02.2020
Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Londonu da je planirano da do kraja godine otpočne izgradnja auto - puta mira Niš-Priština-Tirana-Drač, koji će EBRD najverovatnije finansirati.
  • 24.02.2020