Vesti
Politika

"Vjosa Osmani ministar spoljnih poslova ili predsednica skupštine"

Vođa Pokreta "Samoopredeljenje", Aljbin Kurti, sastaće se u Prištini sa liderima Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom i Vjosom Osmani, čime će nezvanično otvoriti razgovore o formiranju koalicije i nove kosovske vlade, nakon što su te dve stranke osvojile najviše glasova na parlamentarnim izborima 6. oktobra.
Vjosa Osmani (Foto kosovapress.com)

Aljbin Kurti je u intervjuu za TV Kljan u Tirani rekao da mesto premijera ne može biti tema razgovora, jer je narod Kosova to odlučio 6. oktobra.

"Ko osvoji najveći broj glasova, dobija mesto premijera. Pobednička stranka dobija mandat od predsednika za formiranje nove vlade. Samoopredeljenje će voditi novu vladu, u protivnom ćemo ponovo morati na izbore", rekao je Kurti.

Upitan o mestu koje bi kandidat za premijera DSK Vjosa Osmani mogla da dobije, Kurti je naveo da sada ostaje da se vidi koji je plan "B".

"Ne znam šta je plan B. Imao sam odličnu saradnju sa gospođom Osmani, kao kolege u parlamentu. Verujem da ćemo zajedno dobro da upravljamo. Verujem da bi uradila sjajan posao kao ministar spoljnih poslova ili kao predsednik Skupštine", otkrio je Kurti.

O dijalogu sa Beogradom, Kurti je ponovio da se zalaže za principijelan dijalog i misli da dijalog treba da bude dobro pripremljen kako ne bi propao, te da će taksu na srpsku robu zameniti principom reciprociteta.

"Ponašaćemo se simetrično u svim aspektima u odnosu na Srbiju", podvukao je Kurti i istakao da su Sjedinjene Države preuzele vodeću ulogu u procesu dijaloga.

"Stvoriću pregovarački tim zajedno sa opozicijom i neću da dozvolim da nas Srbija podeli. Ja ću da vodim dijalog... Predsednik će biti predsednik. On je predstavnik spoljne politike, ali ne kreira spoljnu politiku", zaključio je Aljbin Kurti.Ostale vesti

Kosovski ministri u prvoj zvaničnoj poseti Preševskoj dolini
Ministarka inostranih poslova i dijaspore Kosova Meliza Haradinaj-Stubla i ministar pravde Kosova Selim Selimi boravili su danas u prvoj zvaničnoj poseti Vlade Kosova opštinama u Preševskoj dolini, na jugu Srbije, objavila je Agencija Anadolija.
  • 09.07.2020
EK: Vučića očekujemo u Briselu, događaji u BG s tim nisu u vezi
Evropska komisija je danas stavila do znanja da "nema razloga da srpski predsednik, Aleksandar Vučić, ne dođe u nedelju u Brisel na obnovu dijaloga Beograd-Priština, jer zbivanja u protekla dva dana u Beogradu nisu povezana s tim sastankom“.
  • 09.07.2020
Skupština nije usvojila Nacrt rezolucije o dijalogu
Poslanici Skupštine Kosova nisu izglasali Nacrt rezolucije Pokreta Samoopredeljenje za dijalog sa Srbijom.
  • 09.07.2020
Stano: Očekujemo nastavak dijaloga, ali ne i presudni dogovor
Portparol EU Peter Stano izjavio je da status kvo koji podrazumeva blokadu dijaloga Beograda i Prištine nije održiv i da je dobro što postoji dogovor obe strane da dođu u Brisel i nastave razgovore.
  • 09.07.2020
Vučić danas i sutra u Francuskoj
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u dvodnevnoj poseti Francuskoj danas i sutra.
  • 09.07.2020
Hoti: Spremni smo za dijalog, ali uz obostrano priznanje
Kosovski premijer Avdulah Hoti izrazio je spremnost za nastavak dijaloga sa Beogradom, ako dijalog vodi uzajamnom priznavanju,
  • 08.07.2020