Vesti
Politika

Vjosa Osmani kandidatkinja DSK za premijera

Glavni odbor opozicionog Demokratskog saveza Kosova (DSK) jednoglasno je podržao predlog predsedništva te stranke da Vjosa Osmani bude kandidatkinja za kosovskog premijera nakon predstojećih parlamentarnih izbora 6. oktobra.
Vjosa Osmani kandidatkinja DSK za premijera
Vjosa Osmani (Foto: kosovapress.com)

Predsedništvo DSK je predložilo Osmanijevu, a njen protivkandidat bio je gradonačelnik Gnjilana, Ljutfi Haziri, koji je istovremeno izabran za šefa stranačke kampanje, prenosi prištinska Koha.

Predsednik DSK je u predlogu da Osmanijeva bude kandidat za premijera napisao da je ona "žena, mlada majka, posvećena porodici i zemlji, koja ima hrabrost da se suoči sa burnim posledicama lošeg upravljanja u prethodnom periodu, te da stoga zaslužuje široku i bezuslovnu građansku podršku".Ostale vesti

Novi premijer i stari problemi: Bez prevoda na srpski

U Prištini je održana prva sednica Vlade Kosova kojom je predsedavao novoizabrani premijer Avdulah Hoti.

  • 04.06.2020
Hoti preuzeo dužnost premijera

Uz počasnu gardu i intoniranje himne, Avdulah Hoti je i zvanično preuzeo dužnost premijera Kosova.

  • 04.06.2020
U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema ZSO
Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.
  • 03.06.2020
SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020