Vesti
Politika

Vjosa Osmani iz DSK nova predsednica parlamenta

Nakon što su poslanici danas izglasali novu vladu na čelu sa Aljbinom Kurtijem izabrali su na novoj sednici i novog presednika Skupštine Kosova - Vjosu Osmani iz DSK.
Vjosa Osmani iz DSK nova predsednica parlamenta
Vjosa Osmani (Foto kosovapress.com)

Za nju je glasalo 65 poslanika, a među njima i poslanici Srpske liste.

Prethodno je na to mesto izabran Glauk Konjufca iz Samoopredeljenja, što je dovelo do novih zastoja u pregovoru sa Samoopredeljenjem o vladajućoj koaliciji.

Međutim Konjufca je odstupio sa te funkcije i na to mesto izabrana je Osmanijeva, kao predstavnik DSK, što je i bio uslov te stranke za formiranje koalicije.

Ona je zahvalila graađanima na podršci, medijima na informisanju javnosi, diplomatskim predstavnicima kao i poslanicima koju su joj dali poverenje.Ostale vesti

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan
Poslanici kosovske skupštine nisu podržali nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nakon prvog razmatranja, pa će biti vraćen u proceduru na ponovni postupak.
  • 13.08.2020
Dačić: Priština laže, ne želi kompromis
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija bila jasna da želi kompromis u rešavanju kosovskog problema i da želi dijalog, ali "ne prihvata nametanje unapred pripremljenih rešenja".
  • 13.08.2020
Haradinaj kandidat za kosovskog predsednika
Alijansa za budućnost Kosova kandidovaće svog predsednika Ramuša Haradinaja za kosovskog predsednika, ako Hašimu Tačiju bude potvrđena optužnica u Hagu za ratne zločine.
  • 13.08.2020
Mustafa: DPK da povuče zakon za zaštitu vrednosti rata OVK

Uprkos činjenici da je Demokratski savez Kosova najavio da će podržati u prvom pretresu Nacrt zakona za zaštitu vrednosti rata OVK, predsednik te stranke Isa Mustafa smatra da je potrebno da DPK, koja je inicijator predloga, povuče ovaj nacrt zakona.

  • 13.08.2020
OEBS se pridružio kritikama Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK

Kritikama međunarodnih predstavnika na Kosovu povodom Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK, koji će se u prvom čitanju ponovo naći pred poslanicima u kosovskoj skupštini, pridružila se i misija OEBS-a na Kosovu.

  • 12.08.2020
Skupština inicira formiranje istražne komisije za hidroelektrane

Predsedništvo Skupštine Kosova preuzelo je inicijativu za formiranje parlamentarne istražne komisije koja bi istraživala moguće zloupotrebe u procesu izgradnje, licenciranja i rada hidroelektrana, piše Koha.

  • 12.08.2020