Vesti
Politika

Visoki zvaničnik EU: Očekuje se da Vučić i Kurti prihvate evropski predlog

Očekuje se da čelnici Beograda i Prištine prihvate evropski predlog za sveobuhvatno sređivanje njihovih odnosa, a deo toga je i primena sporazuma o Zajednici srpskih opština, rekao je danas novinarima u Briselu visoki zvaničnik EU upućen u pripreme za novu rundu dijaloga u ponedeljak u Briselu.
Visoki zvaničnik EU: Očekuje se da Vučić i Kurti prihvate evropski predlog
Sedište EU u Briselu (Foto Kim arhiva)

O samom sadržaju predloga predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti na sastanku sa visokim predstavnikom EU Žozepom Borelom i posrednikom EU Miroslavom Lajčakom neće raspravljati, već će biti govora o primeni "evropskog, nemačko-francuskog predloga", objasnio je taj zvaničnik.

Sadržaj predloga je utvrđen u aneksu i EU bi preko mehanizma za nadzor kontrolisala primenu u roku od nekoliko meseci, a cilj je da se postigne "sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa" Beograda i Prištine, predočio je visoki zvaničnik Unije.

On je naveo da je reč o osnovnom, prilično sveobuhvatnom sporazumu koji u mnogogome ima elemente "sveukupnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa dve strane".

Novinari od ovog zvaničnika nisu dobili jasan odgovor da li EU smatra da će taj konačni sporazum o uređivanju odnosa Beograda i Prištine, u koji treba da bude ugrađena ZSO, biti i neka vrsta priznavanja samostojnosti, nezavisnosti Kosova od strane Beograda.

Visoki funkcioner EU je posebno naglasio da će primena evropskog predloga značiti i nove zapadne projekte i ulaganja, osetno uvećati finansijsku pomoć i dovesti do veće sigurnosti i predvidljivosti, kad je reč o Srbiji i Kosovu, kao i regionu.

To bi značilo, zaključio je zvaničnik EU, obustavu svakog zaoštravanja i nasilja na Kosovu i između dve strane i okretanje stabilnosti i njihovoj evropskoj perspektivi.Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023