Vesti
Politika

Visoki Dečani: Antisrpski protest u Peći

Kako je objavio portal „Peja n fokus“ na svojoj Fejsbuk stranici, grupa mladih kosovskih Albanaca je danas u Peći organizovala protest protiv Srba. Ovu informaciju je na svom Tviter nalogu prenelo bratstvo manastira Visoki Dečani.
Visoki Dečani: Antisrpski protest u Peći
Peć (Foto Peja Kosovo 1)

Na protestu su, kako prenosi portal, istakli transparent sa natpisom "ANTI SRB", a učesnici su, kako navode iz manastira, uzvikivali nacionalističke slogane, čuo se i govor mržnje.

Ipak, dodaju da uprkos "provokativnoj prirodi", ovaj protest nije privukao učešće mase.

Iz manastira Visoki Dečani podsećaju da u Peći gotovo da nema Srba.

"Pre rata na Kosovu 1999. godine, u gradu je živelo 20.000 Srba, ali su posle rata i razmeštanja mirovnih snaga KFOR-a svi Srbi iz Peći bili primorani da napuste grad, zbog, kako navode, kidnapovanja, ubistava i raznih oblika pritisaka.

"Sada su jedini preostali građani Srbije monahinje Pećke Patrijaršije, manastira iz 13. veka, koje žive pod danonoćnom policijskom zaštitom. Manastir je godinama bio i pod stalnom zaštitom italijanskog KFOR-a", dodaju iz manastira.Ostale vesti

Vučić: Vojska neće ući na Кosovo, Srbija ne želi rat
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Кosovom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.
  • 30.09.2023
Vlada Kosova poziva Vučića i Srbiju da povuku vojsku

Iz Vlade Kosova poručuju da sa pažnom i budnošću prate najnovija kretanja Vojske Srbije duž linije sa Kosovom. "Pozivamo predsednika Vučića i institucije Srbije da odmah povuku sve vojne trupe sa granične linije sa Kosovom i da zatvore i demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza žandarmerije koje predstavljaju trajnu pretnju po našu zemlju", navode iz Vlade Kosova.

  • 30.09.2023
Ferguson: Puno pitanja bez odgovora
Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson rekao je da je puno pitanja ostalo bez odgovora nakon događaja u Banjskoj na Kosovu. Poručio je da Srbija mora da da doprinos istrazi i dodao da nema nikakvog opravdanja zbog napada na policiju.
  • 30.09.2023
Američki ambasador: Srbi nisu mogli sami da obezbede oružje pronađeno u Banjskoj
Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je u intervjuu za engleski BBC da iza terorističkog napada na Kosovu stoje određene strukture i da pronađeno oružje u Banjskoj ukazuje da Srbi nisu mogli sami da obezbede to oružje.
  • 30.09.2023
Borelj: Snage treba da se povuku
Evropska unija (EU) je veoma zabrinuta jačanjem prisustva Vojske Srbije pored granice sa Kosovom, izjavio je šef evropske diplomatije Žosep Borelj.
  • 30.09.2023
Završena obdukcija tela trojice Srba stradalih u Banjskoj, ali ne i izveštaji
Završena je obdukcija tela trojice Srba koji su 24. septembra stradali u Banjskoj nakon sukoba sa Kosovskom policijom.
  • 30.09.2023