Vesti
Politika

Visoke Dečane obišlo 25 stranih diplomata

Manastir Visoke Dečane je posetilo 25 stranih diplomata, tri dana nakon poziva ambasadora zemalja Кvinte, EU i OEBS-a da se manastiru vrati 24 hektara zemlje na osnovu odluke Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine. 
Visoke Dečane obišlo 25 stranih diplomata
Diplomate u poseti Visokim Dečanima (Foto Tviter@GermanAmbKOS)

Nemački ambasador u Prištini Jern Rode je naveo na Tviteru da je sa kolegama uživao u divnoj posti Uneskovoj svetskoj baštini, manastiru Visoki Dečani.

"Danas smo uživali u još jednoj divnoj poseti Uneskovoj svetskoj baštini manastiru Visoki Dečani zajedno sa 25 kolega. U ime mojih kolega i mene, želim da izrazim iskrenu zahvalnost ocu Savi na gostoprimstvu", naveo je on.

Podsetimo, Ustavni sud Кosova je pre sedam godina potvrdio vlasništvo nad 24 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani, ali ta odluka suda još uvek nije sprovedena.

Pre tri dana ambasadori zemalja Кvinte i Evropske unije pozvali su u zajedničkom saopštenju Vladu Кosova da "u potpunosti i hitno" sprovede odluku Ustavnog suda o povraćaju zemljišta manastiru Visoki Dečani.

Isto je učinila je i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023