Vesti
Politika

Visoka zvaničnica Stejt departmenta stiže na zapadni Balkan

Pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Država za evropska i evroazijska pitanja, Karen Donfrid, boraviće na zapadnom Balkanu od 25. do 29. aprila, saopštio je Stejt department.
Visoka zvaničnica Stejt departmenta stiže na zapadni Balkan
Pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Država za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid (Foto Koha ditore)

Posetu regionu Donfrid će početi u Prištini 25. aprila, gde će, kako je najavljeno, zahvaliti kosovskoj vladi što je pružila utočište izbeglicama iz Avganistana i Ukrajine.

Ona će, kako se navodi u saopštenju, podstaći vladu u Prištini da radi na reformama kada je u pitanju integracija u evropske i evroatlantske organizacije.

Ona će u Prištini razmotriti izglede za napredak dijaloga sa Srbijom.

Donfrid će zatim otputovati u Srbiju 26. aprila kako bi pozvala Srbiju da pojača reforme u cilju evropske integracije i unapredi regionalnu stabilnost i prosperitet.

Američka zvaničnica će u Beogradu razgovarati o mogućnostima energetske diversifikacije i bilateralnim bezbednosnim i ekonomskim vezama.

Ona će i u Beogradu ponoviti potrebu da se Srbija i Kosovo ponovo uključe u dijalog koji vodi EU.

U Bosni i Hercegovini 27. aprila, Donfrid će ohrabriti zvaničnike da nastave sa učešćem institucija na svim nivoima vlasti i pozvaće BiH da ostvari napredak u borbi protiv endemske korupcije.

Sa zvaničnicima Severne Makedonije Donfrid će 28. aprila izraziti snažnu podršku pregovorima te zemlje o pristupanju EU i zahvaliti na pomoći Ukrajini.

Američka diplomatkinja će pozvati najnoviju članicu NATO da nastavi blisku saradnju na nizu regionalnih, bezbednosnih i odbrambenih pitanja u cilju promovisanja demokratije i regionalne stabilnosti.

Tokom posete Albaniji 28. aprila Donfrid će obeležiti 100 godina američko-albanskih diplomatskih odnosa i zahvaliti Albaniji na posvećenosti suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Donfrid će otputovati u Crnu Goru 29. aprila, gde će istaći podršku SAD i potrebu da se ubrza rad na evroatlantskom putu Crne Gore i pristupanju EU.

Pomoćnica državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja će zahvaliti Crnoj Gori na tome što se pridružila sankcijama prema Rusiji u znak podrške Ukrajini.Ostale vesti

Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022
„Ovo nije protest protiv plaćanja struje, već protiv tajnih dogovora“
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" organizovala je u centru Kosovske Mitrovice protest zbog sporazuma o energetici koji je pre nekoliko dana potpisan u Briselu od strane delegacija Beograda i Prištine, navodeći da je isti sklopljen bez dozvole i saglasnosti naroda koji živi na severu Kosova.
  • 24.06.2022