Vesti
Politika

Višesatni razgovori delegacije Kosova i predstavnika EU

Delegacija Kosova za dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom na čelu sa Avnijem Arifijem više sati razgovarala sa predstavnicima službe za međunarodne odnose EU.
Višesatni razgovori delegacije Kosova i predstavnika EU
Brisel (Foto arhiva Kim)

"Energjia, sloboda kretanja, regionalna saradnja neke su od tema o kojima će se razgovarati u ovoj fazi sastanaka", navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

“Delegacija Kosova opredeljena je za dijalog u funkciji svih građana Kosova“, piše u saopštenju kosovske vlade.

Dodaje se da je nova pregovaračka grupa opredeljena da se proces dijaloga odvija na transparentan način.

Kosovsku delegaciju predvodi Avni Arifi, šef kabineta kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, a u delegaciji su i savetnici premijera Meljiza Haradinaj, Aljban Demaku, kao i savetnik predsednika Kosova Ardian Arifaj i savetnik predsednika kosovske skupštine Bljerand Staviljeci i kosovski ambasador u Belgiji Bernard Nikaj.Ostale vesti

Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021
Lajčak i Bisljimi o integracijama, razvoju i dijalogu
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa potpredsednik kosovske vlade Besnikom Bisljimijem o Kosovu.
  • 15.04.2021