Vesti
Politika

Više od trećine Makedonaca smatra da im je Srbija najveći saveznik

Više od trećine građana Severne Makedonije veruje da je Srbija najveći saveznik njihove zemlje, pokazalo je objavljeno ispitivanje Fondacije "Konrad Adenauer"
Više od trećine Makedonaca smatra da im je Srbija najveći saveznik
Skopje, ilustracija (Foto Pixabay)

Kako se navodi, u vezi percepcije koja je država najveći saveznik Severne Makedonije, 37,4 odsto građana veruje da je to Srbija, 24,1 odsto nema odgovor, dok 19,8 odsto veruje da su to SAD, 5,8 odsto da je Turska, a 5,4 odsto da je to Nemačka.

Na pitanje koja je država najveći neprijatelj Severne Makedonije, 44 odsto ispitanika kaže da je to Bugarska, dok 12,1 odsto misli da je to Rusija.

Najpozitivnije utiske ispitanici imaju o kvalitetu međusobnih odnosa Severne Makedonije sa Turskom – 1,6 odsto ispitanika, zatim sa sa Srbijom 68,6 odsto i sa Nemačkom 64,3 odsto.

Najnegativnije utiske građani Severne Makedonije imaju o međudržavnim odnosima sa Rusijom i Bugarskom, za koje 59,3 odsto, odnosno 52,5 odsto, smatra da imaju loše bilateralne odnose sa njihovom zemljom.

Skoro dve trećine, odnosno 65,7 odsto, podržava projekat "Otvoreni Balkan", dok ga 15 odsto ne podržava, što znači da je 50,7 procentnih poena više onih koji podržavaju ovaj oblik bliže saradnje Severne Makedonije, Albanije i Srbije.

Ovo ispitivanje javnog mnjenja u Severnoj Makedoniji, objavljeno u publikaciji "30 godina spoljne politike i odbrane", sprovedeno je tokom avgusta 2022. na 1.111 ispitanika.

Za članstvo Severne Makedonije u EU izjasnilo se 63,8 odsto. Kako navode u Fondaciji "Konrad Adenauer", kod ovog procenta, iako je i dalje veoma visok, vidljivi su jasni negativni trendovi u poređenju sa prve dve decenije nezavisnosti.

Ukupno 57,1 odsto građana izjasnilo se da je protiv "francuskog predloga", koji je bio preduslov za skidanje veta Bugarske i početak pregovora Severne Makedonije sa EU, naspram 27,2 odsto koji ga prihvataju, što predstavlja razliku od približno 30 odsto u korist protivnika ovog dokumenta.

Na pitanje kada mislite da će Severna Makedonija ući u EU, 28 odsto ispitanika je izjavilo da se to nikada neće desiti, što je najveća grupa, dok je 23,7 odsto izrazilo pesimizam kroz odgovor da ne zna kada će se to desiti, odnosno da nemaju odgovor, navodе iz Fondacije "Konrad Adenauer".Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022