Vesti
Politika

„Više od novca potreban mir“

„Više od novca Srbima u Kosovskom Pomoravlju, ali i južno od Ibra je potreban mir", poručuje analitičar Ljubomir Stanojković. Novinar Darko Dimitrijević tvrdi da je Srbija godinama ulagala u Metohiju, međutim „transparentnost i kvalitet tog ulaganja je diskutabilna tema“.
„Više od novca potreban mir“
Goraždevac (Foto PanaComp)

Za analitičara iz Kosovskog Pomoravlja Ljubomira Stanojkovića, najavljena investicija predsednika Srbije Aleksandra Vučića je nerealna.

„Mislim da je to izuzetno visoka cifra, to je oko 80 miliona evra. Realno je ako je predsednik mislio na deset puta manju cifru, to je vrlo verovatno i vrlo moguće. Prema mom mišljenju njegovi (Vučićevi) glavni savetnici, kada je u pitanju položaj Srba na Kosovu, su ljudi koji se bave građevinskim poslovima i izgradnjom infrastrukture, i to je ono što dolazi do izražaja kod njega i što favorizuje kada se misli na investiranje koje se odnosi na poboljšanje života srpske zajednice“, kaže Stanojković.

Smatra da takva vrsta investicije, u ovom trenutku, Kosovskom Pomoravlju nije potrebna, jer kako kaže, Srbima južno od Ibra je ipak potrebniji mir. Objašnjava da sa Kosova odlaze i Srbi i Albanci jer, kako kaže, ovde ne vide svoju budućnost.

„Ne znam kakava je situacija u Metohiji, ali kod nas u Pomoravlju, moram da priznam, skoro svako selo, ako ne i svako selo, ima i vodovod i kanalizaciju. Baš ne vidim šta je to što bi moglo toliko da bude interesantno u tom građevinskom, infrastrukturnom smislu... Ako Kosovo ne bude stabilno, ako odnosi u regionu nisu stabilni i ako se non stop priča i postoji tenzija da može da dođe do nekog sukoba, mladi neće razmišljati da ostanu ovde. Mladi razmišljaju da što pre odu odavde. Šta je potrebno ljudima u Kosovskom Pomoravlju i južno od Ibra? Potrebna je jedna relaksirajuća i pozitivna atmosfera, da osete da napokon može mirno da se živi. Kada se mirno živi čovek racionalno razmišlja i ne mora da očekuje neko zlo i samo o tome misli“.

Dimitrijević: Transparentnost i kvalitet ulaganja diskutabilna tema

Glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević kaže da je država Srbija godinama ulagala u Metohiju, međutim „transparentnost i kvalitet tog ulaganja je diskutabilna tema“.

On smatra da se veliki deo tih sredstava zloupotrebljava, jer na samom terenu ne vidi bilo kakav pomak.

„Primera radi u samom Goraždevcu, u Metohiji, Osojanu, Klini u poslednjih 6-7 godina ništa nije uloženo i kamo sreće da vidimo neki napredak po tom pitanju, da se izgradi neophodna infrastruktura, da se izgrade neophodni objekti, da se podstakne lokalna ekonomija. Međutim, imali smo prilike da prethodnih 20 godina vidimo slične investicije, koje su ostale samo na papiru, nisu imali konkretan plan razvoja ovih mesta. Mislim da će tako biti i sada jer, na kraju krajeva, imamo sve ono što utiče na život građana, pre svega mislim da političke odluke i dešavaja, pa i na samu izjavu našeg predsednika da na Kosovu nemamo čak ni metar kvadratni. To dovoljno govori o načinu na koji se država ophodi prema nama i ja nisam optimista kada su u pitanju najave vezane za ulaganja“.

Dimitrijević smatra da je neophodno ulagati u mlade ljude, ekonomski ih podržati i napraviti od njih radnike koji će „moći pošteno da žive od svog rada i da tu opstanu“.

„Međutim u mlade niko nije ulagao i kao krajnji slučaj te nebrige imamo sve veći i učestaliji odlazak mladih, totalnu apatiju i razočarenje među tim stanovništvom“.Ostale vesti

Hoti sutra preuzima dužnost

Avdulah Hoti koji je danas izabran za novog kosovskog premijera sutra će preuzeti dužnost. Hoti dolazi na mesto svog doskorašnjeg koalicionog partnera, Aljbina Kurtija, čiji je bio zamenik.

  • 03.06.2020
U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema ZSO
Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.
  • 03.06.2020
SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020
Ambasada SAD i Grenel pozdravili formiranje nove vlade
Ambasada SAD na Kosovu i specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel, pozdravili su izbor nove kosovske vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.
  • 03.06.2020