Vesti
Politika

Vilson: Verujem da će Srbija priznati nezavisnost Kosova

Izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson izjavio je da veruje da će Srbija priznati nezavisnost Kosova.
Vilson: Verujem da će Srbija priznati nezavisnost Kosova
Dejmon Vilson (Foto: EPA/MACIEJ KULCZYNSKI)

On je ocenio da sada postoji istorijska šansa da dve strane postignu dogovor, uz političke lidere sa vizijom i koordinisanu podršku SAD i Evrope.

"Verujem da će Srbija priznati nezavisnost Kosova, ali to se neće desiti tek tako. To mora biti deo paketa koji odgovara i Srbiji. To je prilika za Srbiju da razvije svoju ekonomiju, da poboljša potencijal radne snage time što će ubrzati put ka EU. Da ne bude politički potpuno zaglavljena oko pitanja Kosova, već da bude orijentisana na to da zemlju pripremi za učešće u globalnoj ekonomiji", rekao je Vilson za Glas Amerike.

Ocenio je da odsustvo normalizacije odnosa predstavlja prepreku Kosovu i Srbiji za "planiranje budućnosti" i dodao da "kosovsko pitanje treba da bude rešeno "sada, u narednih par meseci".

"Ne postoji neki veštački rok, ali hitno je. Svetska ekonomija se drastično menja, i ceo ovaj deo sveta, Balkan, Kosovo i Srbija će ostati u zapećku. Postoji istorijska šansa, postoje politički lideri koji imaju viziju da to urade i da razumeju koliko je to važno. Tu je i koordinisana podrška Evrope i Vašingtona, čak i kad postoje razlike, SAD i EU žele da budu od pomoći i da poguraju da se to okonča. Sad je momenat, jer svi ulaze u izborne procese, svi žele to da završe pre nego što se pažnja usmeri na izbore", kazao je Vilson.

On je naveo da je predsednik Kosova Hašim Tači "odigrao hrabru i tešku lidersku ulogu" i da "mora da ima podršku vlade" u dijalogu sa Srbijom.

"Videćemo kako se situacija odvija, ali nadam se da će Kosovo moći da sastavi vladu koja će biti u stanju da vlada i da ima podršku javnosti, ali i da poboljša poziciju zemlje tako da učestvuje u dijalogu", dodao je Vilson.

Rekao je da su kosovske takse na uvoz robe iz Srbije i BiH "sve mnogo poremetile" i da ih treba ukinuti, ali je dodao da "treba prekinuti i sa agresivnim pokušajima da se spreče priznanja nezavisnosti Kosova i članstvo u međunarodnim organizacijama".

Vilson je dodao da "misli da je predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić iskreno rekao građanima koja je cena statusa kvo" i da je sada prilika da se govori o tome šta se može dobiti dogovorom, "ne samo o onome što će Kosovo ponuditi, već i o prilikama koje postaju stvarne - strane investicije, članstvo u EU, istorijsko pomirenje sa SAD".

"To je velika vizija koju bih voleo da prihvate srpski lideri, a američki snažno podrže", naveo je izvršni potpredsednik Atlantskog saveta.

On je dodao da veruje da bi Vučić "politički preživeo" kada bi priznao Kosovo.

"Mislim da bi on uspeo, ako postigne istorijski dogovor, on je talentovan političar. Suština je da se to ne gleda kao gubitak za Srbiju, već da to otvara mnoge ekonomske mogućnosti za budućnost Srbije. Ako se to politički preformuliše da se shvati da je to način da Srbija preuzme kontrolu nad sopstvenom sudbinom, to svi birači žele", rekao je Vilson.Ostale vesti

Amerika donira više od milion dolara pomoći Kosovu
Ambasador SAD-a na Kosovu najavio je novčanu pomoć Kosovu u borbi protiv koronavirusa. Filip Kosnet je u video poruci kazao da će Amerika pomoći sa 1,1 milion dolara.
  • 30.03.2020
Tači pozvao Kurtija na konsultacije
Predsednik Kosova Hašim Tači je prvo pozvao na konsultacije premijera u ostavci Aljbina Kurtija u sklopu procesa konsultacija sa političkim partijama.
  • 30.03.2020
Engel: SAD doprinele krizi u Prištini
Američki kongresmen i jedan od najuticajnijih albanskih lobista u Vašingtonu Eliot Engel saglasan je da postoji više razloga zbog kojih Priština treba da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, ali smatra da su SAD ekonomskim sankcijama zbog neukidanje te mere doprinele političkoj krizi na Kosovu.
  • 28.03.2020
Promenjena odluka Vlade: Zabrana kretanja od 17 do 6h
Vlada Kosova izmenila je prethodno donetu odluku o zabrani kretanja, pa je od noćas stupila na snagu nova zabrana kretanja za građane i privatne automobile od 17 do 6 časova ujutru.
  • 28.03.2020
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel kaže da pitanje razmene teritorija nikada nije pomenuto u njegovom prisustvu i dodao da za njega lično to nije dobra opcija, prenosi Gazeta ekspres.
  • 28.03.2020
Lajčak specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan
Miroslav Lajčak je potvrđen za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova te Zapadni Balkan.
  • 27.03.2020