Vesti
Politika

Viktorija Nuland uskoro u Prištini

Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju Viktorija Nuland posetiće Prištinu 10. jula, gde će sa kosovskim zvaničnicima pokušati da pokrene rešavanje niza pitanja, među kojima i demarkaciju granice sa Crnom Gorom, prenosi prištinska štampa.
Viktorija Nuland uskoro u Prištini
Viktorija Nuland (Foto EPA)

Utvrđivanje granice sa Crnom Gorom, uslov je koji kosovske vlasti treba da ispune radi dobijanja vizne liberalizacije sa zemljama Evropske unije. Evopski paralament je zbog kašnjenja u demarkaciji, odložio za septembar glasanje o ukidanju viza za žitelje Kosova.

Kosovska vlada još nije spremila konačnu rezoluciju sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom.

Kašnjenje od godinu dana uticalo je da se osim opozicije i poslanici vladajuće većine na Kosovu distanciraju od postojećeg predloga, prema kojem Kosovo gubi oko 8.000 hektara teritorije.

Opozicija je najavila da neće odustati od promene postojećeg predloga za demarkaciju granice sa Crnom Gorom. Unazad godinu dana, organizovala je više javnoh poretesta, tvrdeći da je Kosovo oštećeno u tom procesu.

Prištinska štampa prenosi da se crnogorske vlasti protive bilo kakvoj promeni već postignutog sporazuma o razgraničenju, što će kosovskim vlastima dodatno otežati zaključivanje sporazuma sa Podgoricom i ratifikaciju sporazuma u kosovskoj skupštini.Ostale vesti

Stejt department: Stav o ZSO jasan, ne možemo da komentarišemo navodne diplomatske prepiske
Stejt department ne može da komentariše navodnu diplomatsku prepisku, ali američki stav u vezi sa Zajednicom srpskih opština (ZSO) na Kosovu je jasan, navodi se u odgovoru Glasu Amerike, povodom pisanja pojedinih srpskih medija o navodnoj blokadi članstva Kosova u Savetu Evrope – dok vlasti te države ne usvoje konstruktivniji stav o ZSO.
  • 31.01.2023
Gervala: Odbaciti modele ZSO koji dozvoljavaju Srbiji da narušava suverenitet Kosova

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala izjavila je da svaki model ZSO koji dozvoljava Srbiji da narušava suverenitet Kosova treba odbaciti.

  • 31.01.2023
Brnabić: Nije mi jasno zašto se ’’Fridrih Ebert’’ bavi osnivanjem ZSO
Premijerka Ana Brnabić izjavila je da nije videla nacrt statuta Zajednice srpskih opština na KiM koji je uradila Fondacija "Fridrih Ebert", ali da joj nije jasno zašto se oni bave osnivanjem ZSO jer, kako je istakla, zna se čiji je to posao – Upravljačkog tima.
  • 31.01.2023
Srpska lista: Srbi žele ZSO

Debati o ZSO, njenom formiranju, nadležnostima, funkcionisanju i izazovima, održanoj u ambasadi SAD u Prištini prisustvovali su i predstavnici Srpske liste.

  • 31.01.2023
Vučić s Dodikom razgovarao o zapadnim inicijativama oko Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom o zapadnim inicijativama vezanim za Kosovo.

  • 31.01.2023
DPK pozitivno ocenjuje inicijativu Hovenijera

Predstavnici Demokratske partije Kosova ocenjuju pozitivnim pozitivno poziv ambasadora SAD na Kosovu Džefrija Hoveniera za zajednički sastanak o formiranju Asocijacije/Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom.

  • 31.01.2023