Vesti
Politika

Vigemark: Novi sistem funkcioniše, Euleks prati implementaciju sporazuma

Šef Misije vladavine prava EU na Kosovu (Euleks) Lars Gunar Vigemark, izjavio je da se sporazum o registarskim tablicama primenjuje na administrativnim prelazima između Srbije i Kosova, te da novi sistem funkcioniše.
Vigemark: Novi sistem funkcioniše, Euleks prati implementaciju sporazuma
Sa prelaza Jarinje (Foto Tviter L.Vigemark)

Vigemark je u objavi na društvenoj mreži Tviter napisao da su Euleksove ekipe za nadgledanje danas bile na terenu, kako bi ispratile prvi dan implementacije sporazuma, koji su 30. septembra u Briselu potpisale delegacije Beograda i Prištine.

"Naši timovi za nadzor posetili su danas svih šest zajedničkih prelaza između Kosova i Srbije, kako bi ispitali da li se primenjuje nov režim nalepnica na registarskim tablicama. Novi sistem funkcioniše i saobraćaj se odvija nesmetano. EULEX će nastaviti sa praćenjem implementacije sporazuma", dodao je Vigemark.Ostale vesti

Debata o Kosovu u Skupštini, politička nužnost u ovom trenutku
Poslednje tenzije na Kosovu i Metohiji, nastavak pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu, skepsa da će taj susret doneti bilo kakav povoljan rezultat, nameće pitanje - gde je sada Beograd u tom pregovaračkom procesu, šta dalje, pa i potrebu da se o tome razgovara u Skupštini Srbije.
  • 14.08.2022
Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022
Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022
Stoltenberg odvojeno sa Vučićem i Kurtijem 17. avgusta u Briselu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
  • 12.08.2022
Petković: Za opštinu Leposavić izdvojeno oko 180 miliona dinara
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je posetu severu započeo u selu Trkose u Opštini Leposavić.
  • 12.08.2022