Vesti
Politika

Veterani OVK traže promenu Zakona o Specijalnom sudu

Udruženje veterana OVK zatražilo je danas od parlamentarnih grupa u kosovskoj skupštini da izmene Zakon o Specijalnom sudu i prošire mandat za istraživanje svih zločina tokom sukoba na Kosovu.

Veterani OVK traže promenu Zakona o Specijalnom sudu
Ilustracija (Foto VOAL)

Potpredsednik Udruženja veterana OVK Nasim Haradinaj rekao je na konferenciji za novinare da to udruženje "pored toga, traži da ovaj sud ima kancelariju na Kosovu kao što je ima u Srbiji".

"Takođe smo tražili da se na zgradi ovog suda u Hagu postave simboli Kosova", rekao je Haradinaj, nakon što je u kosovskoj skupštini predao zahtev za izmenu Zakona o Specijalnom sudu.

Udruženje ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova više puta je ovaj sud nazivalo "rasističkim i jednostranim", jer istražuju navodne zločine pripadnika OVK, ali ne i zločine srpskih snaga tokom sukoba Kosovu.

Specijalizovana veća su osnovana nakon izveštaja Saveta Evrope iz 2011. godine u kome švajcarski senator Dik Marti govori o navodnim zločinima "pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova nad etničkim manjinama i političkim rivalima" od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Nakon usvajanju ustavnih promena i Zakona o Specijalnom sudu u kosovskoj skupštini u avgustu 2015. godine, u decembru 2017. godine, 43 poslanika tadašnjeg saziva kosovske skupštine je podnelo zahtev za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu.

Međutim, Demokratski savez Kosova, Pokret Samoopredeljenje i Srpska lista tada nisu prisustvovali sastanku predsedništva skupštine, pa nije bilo moguće obezbediti kvorum za sazivanje vanredne sednice.

Nakon pritisaka međunarodnih predstavnika na Kosovu, posebno ambasadora SAD, inicijativa nije stigla na sednicu kosovskog parlamenta.

Krajem juna, Specijalizovano tužilaštvo je saopštilo da je 24. aprila podiglo optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija, lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija i drugih, čija imena nisu objavljena.

Očekuje se takođe da do 24. avgusta sudija prethodnog postupka odluči o prvoj optužnici protiv bivših pripadnika OVK, čiji identitet nije poznat i koja je sudu predata 24. februara ove godine.Ostale vesti

Tri srpska politička subjekta u trci za poslanike u kosovskoj skupštini
U trci za poslanička mesta u kosovskom parlamentu će se naći tri srpska politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Građanska inicijativa "Srpski demokratski savez".
  • 16.01.2021
rDžava Srbija će se boriti na svaki način da pronađe one koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 16.01.2021
Ističe rok za predaju izbornih lista
Danas je poslednji dan da politički subjekti predaju svoje liste sa imenima kandidata za poslanike, koji će nakon overe moći da se nadmeću za mesta u Skupštini Kosova.
  • 16.01.2021
“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021