Vesti
Politika

Veterani OVK traže promenu Zakona o Specijalnom sudu

Udruženje veterana OVK zatražilo je danas od parlamentarnih grupa u kosovskoj skupštini da izmene Zakon o Specijalnom sudu i prošire mandat za istraživanje svih zločina tokom sukoba na Kosovu.

Veterani OVK traže promenu Zakona o Specijalnom sudu
Ilustracija (Foto VOAL)

Potpredsednik Udruženja veterana OVK Nasim Haradinaj rekao je na konferenciji za novinare da to udruženje "pored toga, traži da ovaj sud ima kancelariju na Kosovu kao što je ima u Srbiji".

"Takođe smo tražili da se na zgradi ovog suda u Hagu postave simboli Kosova", rekao je Haradinaj, nakon što je u kosovskoj skupštini predao zahtev za izmenu Zakona o Specijalnom sudu.

Udruženje ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova više puta je ovaj sud nazivalo "rasističkim i jednostranim", jer istražuju navodne zločine pripadnika OVK, ali ne i zločine srpskih snaga tokom sukoba Kosovu.

Specijalizovana veća su osnovana nakon izveštaja Saveta Evrope iz 2011. godine u kome švajcarski senator Dik Marti govori o navodnim zločinima "pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova nad etničkim manjinama i političkim rivalima" od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Nakon usvajanju ustavnih promena i Zakona o Specijalnom sudu u kosovskoj skupštini u avgustu 2015. godine, u decembru 2017. godine, 43 poslanika tadašnjeg saziva kosovske skupštine je podnelo zahtev za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu.

Međutim, Demokratski savez Kosova, Pokret Samoopredeljenje i Srpska lista tada nisu prisustvovali sastanku predsedništva skupštine, pa nije bilo moguće obezbediti kvorum za sazivanje vanredne sednice.

Nakon pritisaka međunarodnih predstavnika na Kosovu, posebno ambasadora SAD, inicijativa nije stigla na sednicu kosovskog parlamenta.

Krajem juna, Specijalizovano tužilaštvo je saopštilo da je 24. aprila podiglo optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija, lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija i drugih, čija imena nisu objavljena.

Očekuje se takođe da do 24. avgusta sudija prethodnog postupka odluči o prvoj optužnici protiv bivših pripadnika OVK, čiji identitet nije poznat i koja je sudu predata 24. februara ove godine.Ostale vesti

Vučić o dijalogu: Za tango je potrebno dvoje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, za teška rešenja, ali i dodao da je za "tango potrebno dvoje".
  • 26.09.2020
Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Grenel: Obe strane za jezero Tramp
Beograd i Priština saglasni su da se jezero Gazivode ubuduće zove po predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu, objavio je na Tviteru njegov specijalni izaslanik za pregovore Ričard Grenel.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020
Predstavnici Beograda i Prištine nastaviće razgovore u Briselu u ponedeljak 27. septembra, potvrdio je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.
  • 24.09.2020