Vesti
Politika

Vesterlund: Moramo da izbegnemo krize i da se fokusiramo na sveobuhvatni sporazum

"Moramo da se fokusiramo na dijalog o normalizaciji. Gospodin Lajčak i gospodin Eskobar su ponovo na putu u region da nastave diskusiju. To je ono na šta treba da se fokusiramo. Trenutno ne moramo da se fokusiramo na registarske tablice. Zato moramo da izbegnemo sve ove kratkoročne krize i da se fokusiramo na sveobuhvatan sporazum između Kosova i Srbije", kazao je gostujući u emisiji "Dogovor!?" Radija Kim Jonas Vesterlund, ambasador Švedske na Kosovu, istakavši da je veoma razočaran zbog nedavnih dešavanja na severu Kosova.
Vesterlund: Moramo da izbegnemo krize i da se fokusiramo na sveobuhvatni sporazum
Švedski ambasador Jonas Vesterlund u emisiji Dogovor (Foto Bojan Ćirković, Kim)

Vesterlund ima diplomatsko iskustvo na Kosovu gde je boravio nakon ratnih sukoba uspostavljajući tada misiju OEBS. Posle 23 godine, a na početku svog novog diplomatskog angažovanja u ambasadi posetio je Severnu Mitrovicu.

"Mi nazadujemo, nažalost. Ne idemo napred, nego se vraćamo nazad. Nažalost, mnoge kosovske institucije više ne funkcionišu u četiri opštine, a to je veoma teško. Spomenuli smo policiju, sada imamo bezbednosni vakuum u ove četiri opštine. Ako ste građanin u četiri opštine, gde idete ako želite da prijavite krivično delo? Gde idete ako želite da prijavite nasilјe u porodici? Dakle, sada postoji bezbednosni vakuum i to treba popuniti što je pre moguće. Kada je reč o nevećinskoj zastuplјenosti u vladinim institucijama u Prištini, to je prenisko. U svim ministarstvima u Prištini mora biti mnogo više nevećinskih predstavnika, uklјučujući mogućnost da govore oba jezika", rekao je Vesterlund.

Istakao da je obe strane moraju da pokažu dobru volјu da bi se kriza prevazišla. "Naravno, treba učiti iz prošlosti, ali treba gledati u budućnost. Morate pronaći zajedničke osnove. Mislim da je ova saradnja koju su imale četiri opštine sa vladom u Prištini bila odlična. Tako da sam veoma tužan što je Srpska lista odlučila da se povuče".

O ubistvu Ivanovića: Moraju da se pojačaju napori da se počinioci strpaju u zatvor

Govoreći o nerešenom slučaju ubistva lidera Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda Olivera Ivanovića, Vesterlund je kazao da je razočaran što nije urađeno više na otkrivanju počinilaca kako tog tako i ubistva njegovog saradnika (Dimitrija Janićijevića) koje se desilo četiri godine ranije.

"Proces je u rukama prištinskih vlasti i svakako se nadam da će moći da pronađu počinioce. Malo je izazovno to učiniti, s obzirom na trenutnu političku situaciju, ali mogu samo da naglasim da oni moraju da pojačaju napore da pronađu počinioce i strpaju ih u zatvor. To je imalo ozbilјne posledice na situaciju, lokalnu političku situaciju u četiri opštine. Nјegov glas (Olivera Ivanovića) bi sada bio potreban, s obzirom na okolnosti sada i prošle godine".

Optimista po pitanju vizne liberalizacije

Švedska je 1. januara ove godine od Češke preuzela predsedavanje Evropskom Unijom. Jedno od obećanja je bilo da će ova zemlja razmatrati aplikaciju za članstvo koju je Kosovo krajem godine podnelo.

"Švedska preduzima konsultacije sa članicama EU u Briselu da vidi kako bi to trebalo da uradimo. Glavno pitanje je zaista da li treba ili ne treba da podnosimo aplikaciju Evropskoj komisiji? To je glavno pitanje. Dakle, konsultujemo sve države članice, posebno one koje nisu priznale Kosovo. Moraćemo da vidimo gde će nas ovo odvesti. Još uvek sprovodimo ove konsultacije. U tome ćemo igrati veoma neutralnu i profesionalnu ulogu i saslušaćemo sve ostale države članice", naglasio je on.

Kada je u pitanju vizna liberalizacija za građane Kosova, Vesterlund je izjavio da je optimista da će vize biti ukinute do kraja ove godine.

"Ne postoji poverenje dva lidera u dijalogu"

Švedski ambasador smatra da je konačno rešenje u dijalogu Beograda i Prištine pod okriljem EU veoma blizu, te da je u protekloj deceniji postignuto mnogo.

"Gledajući ovo u nekoj vrsti desetogodišnje perspektive, stigli smo veoma daleko. Imamo 33 sporazuma, tako da bi zaista trebalo da budemo na kraju ovog procesa. Tako da sam u tom smislu optimista da gospodin Lajčak i Eskobar to mogu da iznesu. Ali ono što ovde nedostaje je poverenje između dva lidera. Iskustvo mi govori da morate imati poverenje između lidera. Treba da sednete, ne samo na jedan dan u Briselu, već treba da sednete danima i nedelјama zajedno i zaista razgovarate o najtežim stvarima", rekao je on.

Erikson dolazi na Kosovo

Vesterlund je najavio brojna ulaganja svoje zemlje u razvoj Kosova, a jedna od novina je da će kompanija Erikson poslovati na Kosovu.

"Imamo našu razvojnu podršku do 30 miliona evra godišnje za Kosovo i fokus je tamo na životnoj sredini, demokratiji i lјudskim pravima, ekonomskom razvoju i mirnim dijalozima. Ali jedan od četiri stuba je ekonomski razvoj. Tako da zaista pokušavamo da podržimo ove državne institucije da privuku više investicija. Švedska kompanija Erikson je upravo pobedila na tenderu za nadogradnju kosovske telekomunikacione mreže. Tako da su otvorili kancelariju ovde u Prištini. Oni će otvoriti Centar za istraživanje i razvoj u Prištini u kome će biti zaposleno deset lјudi. Tako da sa velikim zadovolјstvom mogu da najavim da je ovaj istraživačko-razvojni centar veoma važan jer to može dovesti i do drugih investicija u budućnosti".

Podsetio je i da je nedavno modni brend H&M otvorio svoje radnje na Kosovu. Švedski ambasador je istakao da se Kosovo razvija, te da je ekonomija napredovala što se vidi po, kako je naveo, izgradnji velelepnih zgrada, restorana i drugih objekata.Ostale vesti

Ambasadorka u Savetu Evrope: Zemlje članice promenile mišljenje o Kosovu
Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope danas se nije našao na dnevnom redu Komiteta ministara, jer predsedavajući, odnosno ambasadorka Islanda, nije predložila da ta tačka bude stavljena na dnevni red, potvrdila je ambasadorka Misije Srbije u Savetu Evrope Aleksandra Đurović.
  • 01.02.2023
Apel javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo

"Ruska agresija na Ukrajinu ubrzala je geostrateška pomeranja i u tom smislu neminovno aktuelizovala kosovsko pitanje. Predlog koji su EU i SAD ponudili Srbiji i Kosovu u cilju konsolidacije situacije na Balkanu rezultat je tih novih okolnosti i potrebe da se region stabilizuje i definitivno orijentiše na evroatlantske integracije", piše u Apelu javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo.

  • 01.02.2023
Vučić razgovarao sa Blinkenom o situaciji na Kosovu i dijalogu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras telefonom sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Entonijem Blinkenom o situaciji na Kosovu i Metohiji, evropskom putu Srbije i bilateralnim odnosima Srbije i SAD.

  • 01.02.2023
Vučević: Crna Gora priznala kosovsku nezavisnost uprkos protivljenju 85 odsto građana
Crnogorska vlada je priznala nezavisnost takozvanog Kosova, uprkos tome što je više od 85 odsto građana bilo protiv takve odluke, rekao je danas ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i istakao da bi, kada bi se narod Crne Gore pitao, ta sramna odluka odmah bila povučena.
  • 01.02.2023
Dačić: Važno pričati sa zvaničnicima SAD, njihove ocene bazirane na predrasudama
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je tokom posete SAD da bi bilo dobro da srpska delegacija razgovara sa ljudima iz Kongresa i Stejt departmenta, čiji su predstavnici nedavno bili u Beogradu, o onome što se dešava na Kosovu.
  • 01.02.2023
Milanović: Rusija će kad-tad priznati Kosovo zbog Krima, Srbija joj smeta
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je Kosovo odavno prestalo da bude unutrašnja stvar Srbije koja će morati da ga prizna i ocenio da je Srbija dobrodošla na Zapad, ali da se neke stvari moraju promeniti.
  • 01.02.2023