Vesti
Politika

Veselji: Vojska neće ugrožavati komšije

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio je da će se o vojsci Kosova glasati u planirano vreme, 14. decembra, bez obzira na upozorenja NATO i da ta vojska neće ugrožavati komšije.
Veselji: Vojska neće ugrožavati komšije
Kadri Veselji (Foto arhiva Kim)

U intervjuu za albanski servis Glasa Amerike Veselji je rekao da Kosovo ima podršku SAD za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga i da će generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg "imati dobre namere i shvatiti to kao legitimno pravo" Kosova.

"Naša vojska je vojska partnerstva, a ne vojska koja ugrožava komšije. Stoltenberg bi više trebalo da brine o ruskim bazama u Srbiji u Nišu nego o partnerima NATO koji su usko povezani sa SAD i zemljama NATO", rekao je Veselji.

Povodom zabrinutosti koju formiranje vojske Kosova izaziva u Beogradu Veselji je rekao da je Kosovo spremno da preuzme odgovornost za Srbe kao suverene građane na celoj teritoriji
Kosova.

"Ono što treba da se desi jeste da Srbija ne krši prava Srba na Kosovu i da ih ne ucenjuje da napuste Kosovske bezbednosne snage, kako to u mnogim slučajevima radi, preko svojih struktura i ljudi. Zbog činjenice da su naši građani, kosovski Srbi, suvereni građani i mi ćemo ih najviše poštovati", dodao je predsednik kosovske skupštine.

Veselji je ocenio da carine koje je uvela kosovska vlada na srpske proizvode nemaju cilj da obustave dijalog.

Na pitanje da li ga brine da bi to moglo da šteti odnosima Kosova sa SAD, Nemačkom, EU koje ne podržavaju takav potez, Veselji je rekao da će se Kosovo truditi da ubedi svoje saveznike da je podizanje carina na 100 odsto "odluka koja se odnosi na nacionalnu bezbednost, akcija koja se odnosi na poštovanje koje Srbija treba da pokaže prema republici Kosovo".

"To nije odluka koja namerava da krši dijalog, nema cilj da utiče na naše buduće odnose i postizanje sporazuma, ali Srbija zaista treba da razmišlja o Kosovu. Mi smo nezavisna i suverena država. Ne može da se ponaša onako kako joj je zgodno", rekao je Veselji.

Veselji je izjavio i da Srbija ne poštuje kosovske proizvode i dokumente i da postoje poteškoće u prometu robe.

"Spremni smo da razgovaramo, spremni smo da postignemo sporazum koji trajno sadrži reciprocitet i uzajamno poštovanje dve nezavisne i suverene države", dodao je Veselji.

Upitan šta misli o pitanju granica koje je otvoreno u pregovorima sa Srbijom, Veselji je rekao da "Kosovo ide u pregovore sa veoma otvorenim stavom" da "Srbija treba da prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu".

"U interesu Srbije je da napreduje ka EU, to je u interesu mira i stabilnosti u regionu. Poštujemo Srbiju. Naravno, mi ćemo tražiti da se ne krši suverenitet naše teritorije i da se vodi računa o institucionalnoj funkcionalnosti, ne želimo da stvaramo paralelni sistem u našoj zemlji", rekao je Veselji.

Na pitanje da li prihvata ideju o razmeni teritorija koju je izneo kosovski predsednik, Veselji je izrazio uverenje da će nakon 14. decembra kada se glasa o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga, biti održana sednica kosovskog parlamenta kako bi se "nastavio proces dijaloga sa jasnim ciljem".

"Imamo ustav, imamo teritoriju, razgovaraćemo sa Srbijom kao suverena država o dobrosuse skim odnosima. Srbija mora da prizna našu zemlju i teritoriju koju imamo", objasnio je Veselji.Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022